Članak

Branko Perić: Tegeltija radi po nalogu Milorada Dodika

Perić je već ranije reagovao pismom upućenom kolegama u pravosudnim institucijama u BiH.

Sudija Suda BiH Branko Perić, poznat po čestim kritikama stanja u domaćem pravosuđu, još jednom je upozorio na zaključke koje je VSTV BiH usvojilo, a koji se tiču ispitivanja ratne prošlosti sudija i tužilaca u BiH, piše agencija Patria.

Perić je već ranije reagovao pismom upućenom kolegama u pravosudnim institucijama u BiH.

- Imamo paradoksalnu situaciju, prvi put politika brani VSTV! I to, brani ga od upozorenja koja stižu iz međunarodne zajednice, a do jučer ga je optuživala da je pod kontrolom te iste međunarodne zajednice. To pokazuje da je ideja o istragama o ratnoj prošlosti sudija u našem Sudu ideja predsjednika Dodika, koji je to nedvosmisleno iznio u intervjuu Sputniku prije dva dana u Beogradu – naveo je Perić.

Perić je dodao kako je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija u dogovoru s Miloradom Dodikom prihvatio da provede ovu ideju kroz zaključke koje je sam isplanirao stvarajući, kako je naveo, u instituciji većinu na principu trgovine utjecajem.

- To potvrđuje činjenica da su neki članovi VSTV-a preko noći promijenili mišljenje i glasali za zaključke. Primjera radi, Monika Mijić je na sjednici prvog dana održala sjajno "predavanje" o suprotnosti zaključaka svim međunarodnim pravnim aktima koji se odnose na nezavisnost pravosuđa, da bi sutradan glasala za zaključke. Ovo je dokaz da je VSTV pod snažnim utjecajem politike i da funkcionira na principima ad hock koalicija, ucjena, ličnih interesa i zloupotreb realne moći – navodi Perić.

Dodaje kako bi udruženja tužilaca i sudija trebala staviti na dnevni red pitanje integriteta VSTV-a.

- U tom kontekstu treba se založiti za snažnije učešće profesionalne zajednice u donošenju važnih odluka VSTV-a i kreiranju strateških politika u pravosuđu. Iako nisam član Udruženja, spreman sam da učestvujem u tom dijalogu – zaključio je Branko Perić.

#BiH