Članak

Ratno huškanje Dodika i šutnja Vučića: Nema dalje

Press konferencija Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, održana u Beogradu 29. oktobra imala je i svoje ratne pokliče

Press konferencija Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, održana u Beogradu 29. oktobra imala je i svoje ratne pokliče, pa je čudno da je to prošlo nezapaženo u javnosti. Očito nešto krijući, Dodik je izgovarao haotične rečenice: „Mi vjerujemo u slučaju eskalacije bilo kakvog nasilja, koje, moram da kažem, nije na našem dnevnom redu, ali isto tako prijetnja da će Republici Srpskoj, koju smo čuli od Bakira Izetbegovića, on poslati vojsku i policiju, Republika Srpska će se braniti, ali očekujem da će i Srbija stati iza toga“. 

Prizivati rat i umiješati Srbiju u taj rat, bilo je direktno priznanje Dodika da je to bila tema njegovog razgovora sa Vučićem. Dakle, razgovarali su o ratu protiv BiH i, naravno, Bošnjaka. Dodik prijeti ratom otvoreno i sa podignutim kažiprstom. Da je sve tačno i jasno rečeno, pokazuje Vučićeva potpuna šutnja. Dodik je u ratne pokliče umiješao Srbiju, a Vučić je i dalje mudro šutio. Bilo je jasno da je on razrađivao ove ratne teme sa Miloradom Dodikom.

Velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve kontinuirano vitlaju ratnom retorikom dok u Hagu traju suđenja za najgore zločine počinjene uime velikosrpskih projekata. Sveštenici SPC-a i dalje ratoborno istupaju, a zvanična politika šuti na njihova stalna ratna huškanja.   

Profesor Nerzuk Ćurak objašnjava tu noviju ratnu retoriku: „Kada čujete šta danas govore nosioci vlasti u Bosni i Hercegovini i kada biste to uporedili sa izjavama njihovih prethodnika u vrijeme rata, vidjeli biste da se radi o istoj ili sličnoj retorici. Njihovi prethodnici su zbog te retorike osuđeni kao ratni zločinci.

Žarko Korać kaže da budućnost Bosne i Hercegovine zavisi od sudbine dva nacionalistička projekta - hrvatskog i srpskog… U Srbiji se danas rehabilituju generali osuđeni u Hagu koji su bili nosioci tog projekta, da se na mjesto glavnog urednika Večernjih novosti, jednog od vodećih dnevnih listova u Srbiji, dovodi Milorad Vučelić, zloglasni propagandista Radio-televizije Srbije u vrijeme Miloševića. Vraćanjem tih ljudi na političku scenu ova vlast potvrđuje da taj projekt i dalje živi…”

Zlatko Vujović, analitičar iz Crne Gore objašnjava ratno huškanje direktno vezano za Vučića: „Sjetite se parole „gdje su srpske zemlje, tu su srpski radikali“ ili nekih težih – „gdje su srpski grobovi, tu su srpske zemlje“. Sve je to bilo na liniji jednog agresivnog, ratnohuškačkog, pa i ratnoga djelovanja tada Srpske radikalne stranke. Bez obzira što je Vučić na neki način promijenio dres, ja vjerujem da on nije u svojem uvjerenju daleko odmakao od onog Vučića devedesetih godina; samo je postao više pragmatičan iz razloga što je došao na vlast“, ocenjuje Vujović.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upozorio je vlasti u BiH da će Srbija braniti tamošnje Srbe ako ikada budu napadnuti.

Analitičar Srđan Šušnica je svojevremeno precizno objasnio Dodikove ispade: "Ovdje je već sve spremno za jedan hibridni rat. Čeka se samo jedan konkretna materijalna podrška i mig Vladimira Putina da Dodik gurne Balkan u jedan novi sukob. Ovu poruku trebaju da čitaju zapadni političari. A to je poruka da sa Dodikom nema dogovora i kompromisa”.

Dodik po sistemu toplo-hladno već godinama razara BiH i pravi nered u region. Imao je svoje radikalne istupe, koje je onda redovno brisao mirnodopskim pričama. Tako je na Mrakovici, 4. jula 2014. godine šokirao ljude ratnim huškanjem: “Moraćemo jednog dana da se riješimo te neslobode koja se zove BiH… Ta borba za slobodu u kontinuitetu nekad je bila oružana, a nekad borba za slobodu i samostalnost kroz politički proces. Danas smo u jednoj novoj fazi borbe za slobodu”. 

#BiH