Članak

Presuda Prliću i drugima

Berislav Pušić odrekao se prava da bude prisutan na izricanju presude.

U Haškom tribunalu počelo je izricanje presude Jadranku Prliću i još petorici optuženih za ratne zločine, bivšim čelnicima tzv. Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat u kojem je prvostepenom presudom dokazano da je i nekadašnji državni vrh Hrvatske bio umiješan u rat u BiH. Berislav Pušić odrekao se prava da bude prisutan na izricanju presude.

11:36

Bruni Stojiću, koji je u vrijema rata bio načelnik Odjela obrane, te je bio zadužen za većinu sastavnica oružanih snaga Herceg-Bosne, odnosno HVO-a, također je potvrđeno 20 godina zatvora.

prije 7m

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u srijedu je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno je vijeće utvrdilo da je prvostupanjskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno vijeće odbacilo je i žalbene osnove u kojima se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, u prvostupanjskoj presudi zaključilo je da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993. i 1994. godine bio međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

prije 13m

Jadranku Prliću, nekadašnjem čelniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjedniku Vlade samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne, odbijena je žalba u cjelosti te potvrdilo osuđujuću presudu za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

Žalbeno vijeće potvrdilo mu je kaznu od 25 godina.

11:16

U odnosu na Jadranka Prlića odbija se žalba u cijelosti. 

11:02

Najviše žalbi odnosi se na sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, a Žalbeno vijeće kaže da one čine i najveći dio presude.

Optuženi osporavaju da je konačni cilj, koji su dijelili prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i drugi lideri, bio osnivanje posebnog entiteta i ujedinjenje Hrvata.

Argumenti su im odbačeni, iako je svih šest žalitelja osporavalo da se kroz udruženi zločinački pothvat imalo za cilj hrvatsku dominaciju kroz entičko čišćenje.

Iako se Praljak žalio da je, napuštajući sve dužnosti u HVO-u, time i prestao biti dio udruženog zločinačkog pothvata.

No, Žalbeno vijeće potvrđuje njegov doprinos udruženom zločinačkom pothvatu.

Neke aspekte Pušićevih žalbi Vijeće smatra valjanim, te ukida tri konstatacije za dopinos udruženom zločinačkom pothvatu. Ipak potvrđuje većinu konstatacija koje su temelj za zaključak da je značajno doprinio pothvatu.

10:57

HVO je držao pod opsadom istočni Mostar, u skučenoj enklavi, pa je Raspravno vijeće zaključilo da je bilo konkretne namjere diskriminacije muslimanskih civila. Optuženi to osporavaju.

Žalbeno vijeće odbacuje njihove žalbe.

Raspravno vijeće je zaključilo da je tokom napada HVO gađao džamije, ali nije uzelo u obzir da ti incidenti ne predstavljaju kršenje Ženevske konvencije, naveo je Agius.

Žalbeno vijeće odobrilo je osnovu žalbe tužiteljstva, ali ne želi donositi nove osuđujuće presude.

10:36

Mjesec protiv početka zatvaranja HVO je nasilno izveo i premjestio muslimanske žene i djecu. Vojnici HVO-a su koristili kamione za premještanje, pucali uzrak da ih natjeraju da uđu u te kamione. Žalbeno vijeće je dobacilo žalbu Slobodana Praljka.

8. novembra 1993. tenk HVO-a cijeli dan je gađao Stari most u Mostaru i bio je na rubu da padne.

Stari most je bio od ključne važnosti, njegovo razaranje je imalo psihološki efekat na muslimansko stanovništvo Mostara.

10:24

Žalbeno vijeće je utvrdilo da HVO nije proveo individualne procjene muškaraca, ti muškarci su bili masovno hapšeni sa ženama te da su svi Muslimani bili zatočeni i da se s njima postuplao na isti način, te da je prekršena Ženevska konvencija. 

10:23

Žalbeno vijeće ukida presudu za razaranje i oduzimanje imovine u vezi sa dva mjesta u Varešu. 

10:06

Carmel Agius, predsjedavajući Sudskog vijeća kazao je da je ovo bio dug i složen predmet. 

- Raspravno vijeće je ustanovilo da je u januaru 1993. počeo postojati UZP i njegov je cilj bio stvaranje hrvatskog entiteta u BiH čime bi se omogućila reunifikacija hrvatskog naroda u BiH. Taj UZP imao je za zločinački cilj, dominaciju Hrvata u HRHB putem etničkog čišćenje muslimanskog stanovništva. Za članove UZP-a ustanovljeno je da su kreirali sustav deportacije muslimansog stanovništa iz HRHB. Taj sustav se kretao od uklanjanja i zatočenje civila, razaranje imovine, zlostavljanje, deložacija, zlostavljanje i vrlo teški uslovi zatočenja, korištenje zatočenika za rad u linijama fronta ili kao živi štitovi, te uklanjane stanovnika u druge dijelove. Hiljade osoba su bili žrtve tih zlodjela, te su počinjeni na naredbu vojnih i političkih snaga HVO-a

Vijeće je zaključilo da su sva šestorica bili sudionici UZP-a, kako se navodi u prvostepenoj presudi. 

#BiH