Članak

Na dan izricanja presude čelnicima HZ HB u Ahmićima mirno

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je više od stotinu bošnjačkih civila. Od 116 svirepo ubijenih Ahmićana 33 su bili žen

VITEZ, (Patria) – Mještani Ahmićima kod Viteza, gdje je 24 godine ranije ubijeno 116 Bošnjaka, presudu čelnicima samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosna dočekuju u kućama. Na ulicama je mirno. Za neke od njih izricanje presuda je ponovno oživljavanje rana.

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je više od stotinu bošnjačkih civila. Od 116 svirepo ubijenih Ahmićana 33 su bili žene i djeca.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine.

Foto Patria

Prema optužnici koju je prenio UN navodi se da su za vrijeme napada, grupe vojnika HVO-a išle od kuće do kuće ubijajući i ranjavajući civile Bošnjake, paleći za sobom kuće, hambare i stoku. Ovaj napad trajao je nekoliko dana u kojem su sudjelovale stotine vojnika HVO-a.

Noć prije napada evakuirani su Hrvati iz tih sela. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv. Vojnici HVO-a zapalili su skoro svaku kuću Bošnjaka u Ahmićima-Šantićima, kao i dvije džamije.

Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart.

Za ratne zločine u Ahmićima 2000. godine presuđeno je i petorici od šest bosanskih Hrvata. Zoran Kupreškić osuđen na deset godina zatvora, Mirjan Kupreških na osam, Vlatko Kupreškić na šest, Drago Josipović na petnaest, a Vladimir Šantić dvadeset pet godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je optužbi.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je danas, u okviru žalbene presude bivšim čelnicima samoproglašene Hrvatske zajednica Herceg-Bosna utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije.

#BiH