Članak

Sjednica Parlamenta FBiH okončana neusvajanjem dnevnog reda

Uz predloženi budžet, iz Vlade je u parlamentarnu proceduru proslijeđen i prijedlog neophodnog pratećeg akta, zakona o izvršavanju budžeta.

16:34

Prekinuta je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je trebao biti razmatran budžet Federacije BiH za iduću godinu.

Današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nisu prisustvovali zastupnici iz reda HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. 

Sjednica je nastavljena glasanjem o dnevnom redu. Elektronskim glasanjem utvrđeno je da dnevni red nije dobio dovoljan broj glasova. Utvrđeno je da je za dnevni red glasalo 48 zastupnika, 11 je suzdržanih i  14 protiv. Dnevni red nije usvojen čime je okončana današnja sjednica.

14:10

S više od dva sata zakašnjenja, otvorena je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Nisu došli poslanici bloka stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH

"Cijeneći kako je 24. izvanredna sjednica Zastupničkog doma PFBiH zakazana za 28. decembra 2017. godine bez konsultacija i suglasnosti s dopredsjedateljem Zastupničkog doma gospodinom Mladenom Boškovićem, a imajući u vidu činjenice i karakter rasprave izazvane prijedlogom zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnog predznaka, vođene tijekom 26. redovite sjednice Zastupničkog doma PFBiH, te kako se u međuvremenu nisu dogodile značajnije promjene koje bi utjecale na normaliziranje odnosa između koalicijskih partnera o ovom, za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje naveden sjednice. Ovim priopćenjem, Klub zastupnika HDZ BiH - HNS izražava jedinstven stav kako ne želi sudjelovati u parlamentarnom radu do okončanja 26. redovite sjednice ili postizanja dogovora između koalicijskih partnera", navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Kluba HDZ BiH - HNS Jozo Bagarić.

Predsjedavajući Edin Mušić sazvao je za danas vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čija je jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda budžet Federacije BiH za iduću godinu. SBB je uložio preko 300 amandmana na budžet.

SDP neće podržati dnevni red rekao je zastupnik SDP-a Damir Mašić jer nisu prihvaćeni njihovi amandmani.

"Želim u ime kluba SDA da na samom početku zatražim pauzu od pola sata", rekao je Ismet Osmanović iz SDA.

Osmanović je pojasnio da je na dnevnom redu Budžet FBiH i Zakon o PIO/MIO koji su izuzetno važni, a s obzirom na činjenicu da u sali nema kolega iz HDZ/HNS.

"Da damo pauzu od pola sata da stručne službe pozovu kolege iz HDZ /HNS, da nam se pridruže i da pokažu ozbiljnost", rekao je Osmanović.

Osmanović je pozvao kolege da pričekaju da se poslanici HNS/HDZ pojave u Parlamentu FBiH.

Oba doma Parlamenta odobrila su u međuvremenu Nacrt budžeta, a Vlada FBiH, shodno tome, utvrdila konačan prijedlog i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Ako i on bude odobren u oba doma prije Nove godine, Federacija bi na vrijeme dobila budžet za 2018., ali zasad iz Doma naroda nema najave o eventualnom održavanju sjednice do tog perioda.

Uz predloženi budžet, iz Vlade je u parlamentarnu proceduru proslijeđen i prijedlog neophodnog pratećeg akta, zakona o izvršavanju budžeta.

(N1 BiH)

 

#BiH