Članak

Nesposobna vlast jedini krivac za vlastitu propast

Mušića upozoravamo da je posljednja sjednica sazvana protivno Poslovniku o radu i Ustavu FBiH. Jasno je kako će ovaj saziv parlamenta ostati upamćen najlošijim rezultatima, najmanje usvojenim brojem

SARAJEVO, (Patria) - Samo u BiH može vlast prozivati opoziciju zato što vlast ne funkcionira. Valjda zbog toga predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i njegova SDA u očaju zbog potpunog raspada parlamentarne većine, krivca za propast posljednje sjednice Predstavničkog doma vide u opoziciji, kažu iz SDP-a.

Želimo SDA podsjetiti na njihovu doktrinu koju su primjenjivali godinama, a koja glasi da je pobjednik izbora dužan osigurati većinu. Dakle, SDA i njeni partneri iz HDZ-a i SBB-a čine vlast i parlamentarnu većinu. Samo oni imaju obavezu osigurati usvajanje prijedloga koji dolaze iz njihove Vlade. Prijedlozi budžeta i Zakona o PIO su katastrofalni, i za građane je dobro da nisu usvojeni, jer oba dokumenta predstavljaju klasičnu pljačku.

Mušića upozoravamo da je posljednja sjednica sazvana protivno Poslovniku o radu i Ustavu FBiH. 

Jasno je kako će ovaj saziv parlamenta ostati upamćen najlošijim rezultatima, najmanje usvojenim brojem zakona i najmanjim brojem održanih sjednica u njegovom mandatu, a on od svog dijela odgovornosti kao predsjedavajući ne može pobjeći prozivajući opoziciju.

Mi u SDP-u ćemo se uvijek suprotstaviti političkoj sili i bahatosti koju altuelna vlast predvođena SDA demonstrira cijeli mandat. Bilo bi dobro da SDA i HDZ odgovore javnosti zašto Edin Mušić i njegova kolegica iz HDZ-a Lidija Bradara u ladici drže niz zakona koje nisu po volji HDZ-u, te kršeći poslovnik ne zakazuju vanredne sjednice Parlamenta za koje su zastupnici opozicije uredno skupili potpise.

Zato pozivamo Mušića da prestane sa opstrukcijama i odmah zakaže sjednicu na kojoj bi razmatrali prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.


 To je bio dužan učiniti prije dva mjeseca. Usvajanjem ovog zakona SDA ima priliku pokazati da između interesa države i interesa HDZ bira interese države BiH.

Stoga bi u SDA, za početak, trebali da se suoče sa vlastitom nesposobnošću, bahatošću i bezobrazlukom što je prvi preduslov da barem na automatskom pilotu dovedete ovaj mandat do kraja.

Nakon tri godine propasti s vama, iluzorno je očekivati od vas bilo šta više.

#BiH