Članak

Pendeš uspjela ostaviti Jeleča na mjestu načelnika: Je li se Izetbegović odrekao Oružanih snaga BiH

Na dužnosti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Anto Jeleč nalazi se od 28. februara 2013. godine, kada je u Domu OS BiH u prisustvu tadašnjeg ministra odbrane Zekerijaha Osmića izv

SARAJEVO, (Patria) - Na dužnosti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Anto Jeleč nalazi se od 28. februara 2013. godine, kada je u Domu OS BiH u prisustvu tadašnjeg ministra odbrane Zekerijaha Osmića izvršena primopredaja dužnosti između njega i dotadašnjeg prvog čovjeka bh. vojske generala Miladina Milojičića koji je penzionisan.

Sad bi trebao Bošnjak preuzeti mjesto načelnika OS BiH.

Dužnosti su 2013. preuzeli i general Mirko Tepšić, zamjenik načelnika za operacije i general Senad Mašović, zamjenik načelnika za resurse.

Četverogodišnji mandat čelnih ljudi Zajedničkog štaba je istekao. Predsjedništvo BiH je u martu 2017. trebalo donijeti odluku o njihovom razrješenju sa dužnosti i imenovanju novih generala.

Prema nacionalnoj rotaciji, mjesto načelnika Zajedničkog štaba u narednom četverogodišnjem mandatu pripada Bošnjacima, dok će zamjenici biti Hrvat i Srbin.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, koja već 13 godina sjedi u ovom ministarstvu ( tri mandata kao zamjenica), izborila se da Jeleč, a u paketu s njim i Tepšić i Mašović, ostanu do kraja 2017. na sadašnjim pozicijama.

Zakon o odbrani BiH ne poznaje kategoriju „vršilac dužnosti“, što znači da je četverogodišnji mandat Jeleču, Tepšiću i Mašoviću već istekao te da je još u martu 2017. Predsjedništvo BiH, čija je to isključiva nadležnost, moralo imenovati nove čelnike Zajedničkog štaba, i ostale generale na drugim formacijskim pozicijama. Neki od generala kojima je istekao mandat ispunili su uvjete za penzionisanje, a među njima je i Jeleč kojeg će Pendeš zadržati na poziciji načelnika i u 2018. HDZ-ovi koalicioni partneri SDA i Bakir Izetbegović nisu zainteresirani da zaustave kršenje zakona. Do sada se nisu oglašavali po ovom pitanju. 

Zakon o odbrani BiH

Član 31.

Načelnik Zajedničkog štaba i njegovi zamjenici, komandanti Operativne komande Oružanih snaga i Komande za podršku Oružanih snaga i njihovi zamjenici postavljaju se na te dužnosti na period do četiri godine.

Član 12.

Nadležnosti Predsjedništva BiH

Postavlja načelnika i zamjenike načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandanta i zamjenike komandanta Operativne komande Oružanih snaga i komandanta i zamjenike komandanta Komande za podršku Oružanih snaga, 

Unapređuje profesionalna vojna lica u činove generala u Oružanim snagama,

Postavlja i smjenjuje generale u Oružanim snagama,

Smjenjuje načelnika ili zamjenike načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandanta ili zamjenike komandanta Operativne komande Oružanih snaga i komandanta i zamjenike komandanta Komande za podršku Oružanih snaga, na prijedlog ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

#BiH