Članak

Zdravstveni radnici u HNK održali štrajk upozorenja

Zdravstveni radnici su se na štrajk odlučili nakon što su izostali bilo kakvi pregovori o novom kolektivnom ugovoru doktora medicine i stomatologije u HNK-u.

MOSTAR, (Patria) - Nezadovoljni uslovima rada i statusom, doktori medicine i stomatologije, te medicinsko osoblje zdravstvenih ustanova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu održali su jednosatni štrajk upozorenja, prvi od planirana tri u ovoj sedmici. 

Tako su se doktori i medicinsko osoblje okupili i ispred Kantonalne boilnice "dr Safet Mujić", te ispred Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, javlja Starmo.

Štrajk je upozorenje Vladi HNK da se, kako je rečeno, konačno oglasi po pitanju otvaranja pregovora o kolektivnim ugovorima medicinara, kojima traže povećanje koeficijenata i za srednje osoblje i za doktore, te povećanje broja sati u radnoj sedmici.

Sindikalci su istakli da do sada od Vlade HNK nijedan od strukovnih sindikata nije dobio zvanični odgovor o početku pregovora, zbog čega već razmatraju i mogućnost stupanja u generalni štrajk. 

- Komunikacija sa Vladom traje otrpilike tri mjeseca. Slali smo više dopisa, niti jednom nam nisu odgovorili sa datumom početka pregovora za kolektivni ugovor. Mi ne tražimo ništa što ne traže u drugim kantonima. Tražimo samo ono što su dobili i drugi, znači plata ljekara u Sarajevu je trenutno između 1000 i 1500 maraka veća od nas ovdje koji radimo isti posao - izjavio je novinarima zamjenik predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a, dr Elvedin Habibija, na okupljanju ispred bolnice "dr Safet Mujić".

- U drugim kantonima ljekari su dobili povećanje plata. Ne samo to, nego su proteklih godina imali već jedan dio povećanja i sada su ponovo ostvarili povećanje na to prethodno, a ljekari u HNK već deset godina nisu imali povećanje plate ni za jednu marku - izjavila je na skupu pred bolnicom na Bijelom brijegu predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK, dr Kristina Bevanda.

Najavljeno je da će se tokom poslijepodneva održati sastanak Skupštine Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a, koja će donijeti odluku o daljnjim koracima, a najvjerovatnije će to biti određivanje datuma obustave rada.

#BiH