Članak

Predstavnički dom 31. januara o novom zakonskom rješenju: Sprečava se sukob interesa

Predlagači vjerujem da će dobiti podršku u Zastupničkom domu, a ne i u Domu naroda, jer SNSD i HDZ BiH nisu među onima koji su mu dali podršku.

Priјеdlоg zаkоnа о sprеčаvаnju sukоbа intеrеsа u instituciјаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе, a čiji su prеdlаgаči pоslаnici Bоrislаv Bојić, Hаzim Rаnčić, Јаsmin Еmrić, Diаnа Zеlеnikа, Dаmir Аrnаut, Sаšа Маgаzinоvić, Sеnаd Šеpić i Маја Gаsаl-Vrаžаlicа naći će se 31. januara pre zastupnicima Zastupničkog doma PSBiH.

Predloženim rješenjem političarima se ukida mogućnost da oni odlučuju o tome ko je u sukobu interesa.

Među značajnijim novinama je i ona na kojoj je insistirao SBB, a prema kojoj se zabranjuje da bliski srodnici izabranih i imenovanih zvaničnika mogu biti članovi upravnog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta javnih ustanova.

Dosadašnjim zakonskim rješenjem zabrana se odnosila samo na to da srodnici zvaničnika nisu mogli biti na funkcijama u javnim preduzećima.

Trenutno postoji Komisija za sprečavanje sukoba interesa PSBiH koju čine državni parlamentarci. Prloženim zakonom to će se izmijeniti s obzirom na to da se u proteklom periodu pokazala sva neefikasnost i pristrasnost ako se govori o sukobu interesa. 

Novi članovi komisije bili bi ljudi koji se biraju na osnovu javnog poziva koji će sprovoditi Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH, a u konačnici će potvrđivanje članova vršiti Parlamentarna skupština BiH. 

Predlagači vjerujem da će dobiti podršku u Zastupničkom domu, a ne i u Domu naroda,  jer SNSD i HDZ BiH nisu među onima koji su mu dali podršku.

 

#BiH