Članak

Hrvatska uputila Srbiji protestnu notu zbog Dačićeve izjave

Ne navodeći direktno Hrvatsku, dodao je da je bilo "puno otpora od strane jedne države" da se ta izložba organizira u UN-u.

ZAGREB, (Patria)- Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića izrečenih u sjedištu UN-a 25. januara, povodom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na sjećanje“.

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe. Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova upozorava da „ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Hrvatskoj i njezinim dužnosnicima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Srbije o želji za pomirbom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa.“ 

Šef srbijanske diplomatije Dačić rekao je kako je cilj izložbe da se zločin u ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata "ne zaboravi i ne dopusti relativiziranje i rehabilitacija zločina".

Ne navodeći direktno Hrvatsku, dodao je da je bilo "puno otpora od strane jedne države" da se ta izložba organizira u UN-u.

Dačić je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se žrtvama i jasno kaže ko su žrtve. 

#Region