Članak

Izetbegović za sastanak u Turskoj s Erdoganom i Vučićem kazao da bi mogao biti historijski

Rezultati sastanka bi mogli biti historijski, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za N1 nakon sastanka u Istanbulu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i srbijanskim pre

ISTANBUL, (Patria) - Rezultati sastanka bi mogli biti historijski, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za N1 nakon susreta u Istanbulu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

"Dakle da se napravi autoput, ili većinom autoput kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug", kazao je Izetbegović.

On je rekao da je turski predsjednik Erdogan obećao da će se iznaći način da se takva stvar uradi.

"To je ogroman projekat, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su hiljade kilometara uradili u zadnjih desetak godina."

Bakir Izetbegović je komentarisao i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom. Dakle da je Srbija garant mira i stabilnosti i poboljšanja odnosa između Bošnjaka i Srba na Balkanu. Te dvije stvari, ako se ostvare, za mene bi bile od jednog istorijskog značaja", kazao je Izetbegović za N1.

Na pitanje da li je zaboravio sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije i medijske naslove u Srbiji, te da li su odnosi Aleksandra Vučića i njega bolji, Izetbegović je rekao da nije ništa zaboravio, ali da preko svega može da pređe ako će se raditi bolje "na miru, na stabilnosti, na poboljšanju odnosa."

Govoreći o očekivanju u Briselu u koji putuje za dva dana sa ostalim članovima Predsjedništva BiH, Izetbegović je rekao da se boji da "naši prijatelji u EU i širom svijeta, u izvjesnoj mjeri potcjenjuju problem koji imamo u BiH, da im se čini da je to jednostavno riješiti."

"Da je jednostavno riješiti, bilo bi riješeno u posljednjih deset godina. Stvar je sudara principa, građanskog principa koji garantuje svakome u BiH da može biti kandidovan i da može birati bilo koga. U suprotnosti je ovo što je HDZ predložio. To je sudar dva principa. Moramo poštovati presudu Sejdić-Finci, trebali bi poštovati stav Vijeća za vanjske poslove EU koji je jasno kazao da ne možemo ići u smjeru kojim je krenuo HDZ i to dvoje nije lako približiti. Ali zato imamo prijatelje da nam u tome pomognu i vidjet ćemo šta nam ima gospodin Daul ponuditi i kakve su njegove preporuke", kazao je Bakir Izetbegović.

Vučić: Osigurati trajan mir

Vučić je nakon sastanka kazao kako Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, a jedino što traži od Bošnjaka je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugdje drugo u BiH osjećaju sigurno.

„Zahvalan sam na trudu predsjedniku Erdoganu. Razgovarali smo Izetbegović i ja i imali smo dovoljno vremena da razgovaramo. Ono što je za mene najvažnije...rekao sam - Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, sve što od vas Bošnjaka tražimo to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugdje drugo u BiH osjećaju sigurno. Da onako kako mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet da vas molimo da imate takav odnos prema Republici Srpskoj koja je Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji BiH“, rekao je on, te dodao kako smatra da je svaki razgovor ljekovit, objavila je Al Jazeera.

„Ono što je najvažnije za ljude to je da sam uvjeren da ćemo uspjeti zajedničkim naporima da obezbijedimo trajan i siguran mir i za srpski narod, ali i za Bošnjake i za Hrvate i za sve druge koji žive na teritoriji BiH“, podvukao je Vučić.

„Naš je dogovor da šta god da se dešava i kako god da se dešava - mir i stabilnost moraju da budu sačuvani.“

Na pitanje da prokomentira izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da je presedan da se razgovara sa jednim članom Predsjedništva BiH u Istanbulu rekao kako je Dodik kritizirao „njihovo ponašanje“ i poručio „u to neću da ulazim uopšte“.

Sastanak iza zatvorenih vrata održan je u istanbulskoj palati Mabeyn.

#BiH