Članak

Zbog kandidature Zvizdića za Predsjedništvo BiH, Čampara protiv prodaje BH Telecoma

Sada je krenulo lobiranje, a uskoro ćemo saznati i epilog borbi. Na prvim stranačkim oficijelnim sastancima organa SDA raspravljat će se o svim pitanjima vezanim za kandidature njihovih članova, ali s

Piše: A. Čorbo-Zećo

Da je u stranačku predsjedničku stolicu najlakše ući iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pokazao je najbolje aktuelni član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Tek nakon što je postao član Predsjedništva BiH Izetbegović je preuzeo i Stranku demokratske akcije.

Isti model sada koristi ministar unutrašnjih poslova FBiH i član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara. Preko kandidature Denisa Zvizdića i njegove eventualne pobjede za člana Predsjedništva BiH on želi preuzeti kontrolu u stranci, na način kako je to ranije uradio i Izetbegović. 

Čampara je prije skoro četiri mjeseca na sjednici Predsjedništva SDA pitao „kada će se birati kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH“. Ovim uranjenim pitanjem, jer su izbori u to vrijeme bili tek za 13 mjeseci, zatečen je bio i sam Izetbegović koji je ministru poručio "da je rano govoriti o tome."

Da Čampara vrlo ozbiljno i energično daje podršku Zvizdiću za kandidaturu u Predsjedništvo BiH na oktobarskim izborima, pokazuje i na primjeru BH Telecoma. Ministar daje punu podršku direktoru BH Telecoma Senadu Zaimoviću u borbi koju vodi protiv Vlade FBiH, odnosno koji zastupa stajalište da se ne treba prodati najveći telekom operater u BiH. Motiv za ovakav stav Čampare, iako ranije Zaimović i on nisu imali dobre odnose, leži u tome da Čampari za Zvizdićevu kandidaturu treba podrška i Kantonalnog odbora SDA u Zeničko-dobojskom kantonu, koju mu može osigurati upravo Zaimović.

Nasuprot željama Čampare, Izetbegović će najvjerovatnije podršku za kandidaturu za Predsjednišvo BiH dati Šefiku Džaferoviću, koji također dolazi iz ZDK.

Sagovornici Patrije iz te stranke govore i to da se sve manje spominje kandidatura Sebije Izetbegović na poziciju člana Predesjedništva BiH.

Na prvim stranačkim oficijelnim sastancima organa SDA raspravljat će se o pitanjima vezanim za kandidature članova te stranke na predstojećim Općim izborima u zemlji. Borbe se, očigledno, već odavno vode van organa stranke.

#BiH