Članak

Čengić: Vrijeme je za besplatne udžbenike svima

U projekat finansiranja bi se, u slučaju potrebe, mogle uključiti i lokalne zajednice. Ako SDA-ova Vlada u Kantonu Sarajevo to ne zna uraditi, neka odgode primjenu pomenute odredbe, jer će ljevica, uk

SARAJEVO, (Patria) - U Kantonu Sarajevo je u toku utvrđivanje Nacrta teksta Zakona o udžbenicima, a Socijaldemokratska partija BiH će zahtijevati da se ovim Zakonom definiše da udžbenici za osnovnu školu budu besplatni od naredne školske godine. Poručujumo da obrazovanje nije roba i da svako dijete mora imati jednake šanse za učenje, razvoj i napredak, bez obzira na njegovo imovinsko stanje.

- Vrijeme je za besplatne udžbenike za svu djecu u osnovnim školama i tražimo da to bude dio novog Zakona o udžbenicima. Porodice sa dvoje djece u školi daju i po 300 KM godišnje za udžbenike, a to je neizdrživ udarac na kućni budžet u zemlji u kojoj pola miliona građana živi na ivici siromaštva. Ovo je jedna od naših politika iz Plana 10 i planiramo je provesti u cijeloj BiH nakon izbora. Pozdravljamo napore Vlade Kantona Sarajevo za donošenje ovog Zakona, ali smatramo da je isti potrebno poboljšati u mnogo aspekata i njime osigurati pravo na besplatne udžbenike - istaknuo je generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

Za vrijeme dok je resorni ministar obrazovanja FBiH bio Damir Mašić uvedeni su besplatni udžbenici za sve prvačiće, a nakon toga za socijalno ugroženu djecu, ali je federalna SDA-HDZ Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem ukinula taj program 2016. godine. Socijaldemokrate ovaj potez ne čudi jer je kompletna vladavina desničara obilježena socijalnom neosjetljivošću i potezima koji idu u korist samo vlasnicima sumnjivog kapitala.

- Potrebna izdvajanja za kupovinu udžbenika svim učenicima ne bi iznosila više od pet miliona KM. To je najskuplji mogući scenarij, što znači da bi vjerovatno bili jeftiniji, a isti set udžbenika bi se koristio najmanje četiri godine. Udžbenici bi se dodjeljivali kroz školske biblioteke na principu solidarnosti među učenicima različitih generacija.

U projekat finansiranja bi se, u slučaju potrebe, mogle uključiti i lokalne zajednice. Ako SDA-ova Vlada u Kantonu Sarajevo to ne zna uraditi, neka odgode primjenu pomenute odredbe, jer će ljevica, ukoliko dobije podršku građana na oktobarskim izborima, sigurno znati kako osigurati besplatne udžbenike svima - dodao je Čengić.

 

#BiH