Članak

Odlazak Konakovića je cijena neslaganja sa politikom SDA

Više sdaovskih struja u Sarajevu već neko vrijeme traže smjenu Konakovića, zbog njegovih neusaglašenih stavova sa stankom.

SARAJEVO, (Patria) - Svjestan sam da na kocku stavljam svoju političku karijeru, ponavljao je premijer KS Elmedin Konaković dok je tražio smjenu rukovodstva Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacije.

Konaković je gostujući na FACE TV prošle godine indirektno otkrio da ima ogromne pritiske iz vrha stranke. SDA ne samo da postavlja svoje kadrove u izvršnu vlast, nego im određuje i pravac kretanja. Oni koji prije ili kasnije upozore da politika matične stranke ne ide pravim putem, budu odstranjeni ili se povuku sami. Konaković je mudro izabrao drugu opciju.

Više sdaovskih struja u Sarajevu već neko vrijeme traže smjenu Konakovića, "zbog njegovih neusaglašenih stavova sa stankom". Smjenu je krajem oktobra 2017. zatražio Izvršni odbor Općinske organizacije SDA Novi Grad. Konakoviću je na teret stavljeno da „nanosi veliku štetu SDA gradeći vlastiti lik i političku figuru“. Zatražena je reakcija predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i čelnika Kantonalnog odbora SDA i Izvršnog odbora SDA u Kantonu Sarajevo Asima Sarajlića.

Da Konaković ima probleme unutar vlastite stranke zbog stavova koje vrlo otvoreno iznosi moglo se iščitati i sa sjednica Skupštine KS, gdje je Klub SDA  tokom prošle godine često bio podijeljen o određenim tačkama.

„Klub SDA je u Skupštini KS bio podijeljen i krajem jula prošle godine, u slučaju glasanja o Izvještaju o radu KJKP ViK za 2016.“

Prema informacijama agencije Patria, predsjednik Izetbegović je također pod stalnim pritiskom različitih stanačkih struja zatražio od Konakovića “da prestane sa svojim istupima i najavama smjena i unutarstranačkim svađama.”

Konaković se, očito, nije dao smesti ni nakon upozorenja Izetbegovića, jer je nastavio najavljivati smjene i u drugim kantonalnim javnim preduzećima. U tom kontekstu među prvima je spominjao preduzeće ZOI '84 na čijem je čelu Midhat Hubijar.

Stvari su došle do usijanja na sinoćnjoj sjednici Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA kada je od Konakovića zatraženo da se sa sjednice Skupštine KS skinu izvještaji pojedinih javnih kantonalnih preduzeća. Premijer je to odbio, a zatim i napustio sjednicu. Potpredsjednici KO SDA su Konaković, Huso Ćesir, Mahir Dević, Fikret Prevljak i Jasmin Terović. 

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS naći će se i izvještaji o radu KCUS-a za 2016. godinu. Poznato je da je u vrijeme borbe menadžmenta između KCUS-a i nekoliko vrsnih ortopeda, Konaković upravo tražio rješenje koje će biti od koristi ljekarima, dok je direktorica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović imala drugačije stavove.

Konaković je ranije kazao da „vidi alternativu SDA, već bi bio u njoj“. Ovog puta je odlučio sam napraviti tu alternativu.

Konaković je obavijestio Izvršni odbor stranke da napušta sve stranačke funkcije, pa i samu SDA.

#BiH