Članak

KCUS u 2016. smanjio obim pruženih usluga, štedilo se na lijekovima i drugom materijalu

Zastupnici u Skupštini KS navode da je bespredmetno raspravljati o izvještaju za 2016. godinu kada je KCUS opterećen brojnim drugim problemima kao što su masovan odlazak kadra, operacije djece na čeka

SARAJEVO, (Patria) - U Izvještaju o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a za 2016. godinu, a koji će danas biti razmatran na Skupštini KS navedeno je da je došlo do smanjenja obima usluga u oblasti specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite i kliničke dijagnostike, smanjenja broja liječenih pacijenata, kao i samog procenta zauzetosti bolesničkih kreveta. Na čelu KCUS-a od početka januara 2016. godine je Sebija Izetbegović. Broj pruženih usluga u 2016. godine manji je nego što je planirano programom rada za 2016. godinu. Ovaj Izvještaj dobio je mišljenje s rezervom.  

Također, broj uposlenih je smanjen za 184 u odnosu na 2015. godinu, a od toga su dobrim dijelom ljekari i drugo medicinsko osoblje. Smanjeni su i troškovi za lijekove, potrošni materijal za laboratorijsku i dijagnostičku djelatnost.

U isto vrijeme nije došlo ni do povećanja usluga u tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, iako je KCUS imao na raspolaganju ista finansijska sredstva kao i ranijih godina 200 miliona KM. U izvještaju je također zaključeno da KCUS treba osigurati razvoj svih disciplina tercijarne zdravstvene zaštite. 

U izvještaju je navedeno da su pacijenti koji su trebali usluge primarne i sekundarne zdravstvene zaštite usmjeravani prema domovima zdravlja i JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“. Na današnjoj sjednici Skupštine KS bit će razmatran i Izvještaj za 2016. godinu Opće bolnice.

Zastupnici u Skupštini KS navode da je bespredmetno raspravljati o izvještaju za 2016. godinu kada je KCUS opterećen brojnim drugim problemima kao što su masovan odlazak kadra, operacije djece na čekanju, nedostatak stručnog kadra iz više oblasti, nemogućnost specijalizacija...

#BiH