Članak

Imenovan novi-stari NO za izbor i reviziju policijskog komesara

Neki od zastupnika postavili su pitanje zašto su izabrani ponovo isti članovi NO kao u prošlom mandatu, na šta je zastupnik Kemal Ademović kazao da niko na Komisiji koja je vršila proceduru nije imao

SARAJEVO, (Patria) - Skupština KS danas je imenovala Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara na mandat od četiri godine. Sa 21 glas za i osam suzdržanih imenovani su Admir Katica, Samir Čorbo, Mirela Alihodžić, Miroslav Kružik, Sanela Brković, Jusuf Zornić i Branimir Orašanin. 

Neki od zastupnika postavili su pitanje zašto su izabrani ponovo isti članovi NO kao u prošlom mandatu, na šta je zastupnik Kemal Ademović kazao da niko na Komisiji koja je vršila proceduru nije imao pitanje o tome. Istakao je da je izbor proveden u skladu sa zakonom. Čak šest od sedam kandidata su bili članovi NO u prošlom mandatu. Orašanin i Kružik u NO su imenovani nakon ostavki Dragana Međovića i Domina Malbašića u martu 2017. godine. Jedino novo ime je Jusuf Zornić, a ranije je član NO bio Sejdalija Heljić. 

Skupština KS prvo je izglasala razrješenje članova NO, a zatim imenovala navedene kandidate. Bez obzira na opaske zastupnika opozicije, nijedan glas nije bio protiv imenovanja.  

Biografije kandidata nisu bile javno dostupne zbog zaštite ličnih podataka, ali su zastupnici sve podatke dobili na mail. 

#BiH