Članak

Pokušaj prevare na državnoj razini: Penzioneri na vlasti u produžecima

Izbor za direktora i zamjenika direktora Granične policije BiH i direktora i zamjenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela još uvijek je u toku

BiH, (Patria) - Izbor za direktora i zamjenika direktora Granične policije BiH i direktora i zamjenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela još uvijek je u toku.  

Međutim čitav ovaj izbor obavijen je tajnovitošću i skriven od javnosti, iako ne postoji nikakav zakonski niti zdravorazumski osnov da javnost ne bude upoznata sa kandidatima za direktore Granične policije i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kao i njihove zamjenike.  

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, koji bira rukovodne ljude ovih službi, prije četiri godine je izašao u javnost sa kandidatima za izbor na iste pozicije. Ovaj put u startu je postupak izbora netransparentan. Osnovno načelo izbora kandidata za ove pozicije je transparentnost.

Čemu onda skrivanje od javnosti? Očito se ovim željelo pogodovati određenim kandidatima. Naime, nekoliko kandidata, koji ove godine ispunjavaju uvjete za penziju, pokušavaju doći do pozicije koja im onda omogućuje da se na njih neće primjenjivati zakon o penzionisanju. Radi se o jednakom primjeru kao u slučaju Dragana Lukača, direktor FUP-a, koji po sili zakona odbija da ide u penziju i u tome ga podržavaju neke političke opcije.

Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara, neposredno pred Novu godinu, u Graničnu policiju i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela pokušali su biti ugurani upravo ljudi već prispjeli za penziju. Naime, nakon što se penzionisao Zijad Srabović zamjenik direktora GP BiH, a onda i Mile Jurić, dotadašnji zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zakulisnim igrama i političko-podaničkim metodama za Direkciju je trebao biti imenovan v.d. zamjenika direktora Ivica Bošnjak, a za v.d. zamjenika GP BiH Semir Pašanbegović. Time su ovi kandidati trebali biti, očigledno je to, protežirani u odnosu na ostale kandidate. Kada je zatraženo mišljenje od Ureda za zakonodavstvo BiH, ovakvi prijedlozi su odbačeni, a upozoreno je da zakonski ne postoji mogućnost za v.d. zamjenika direktora.

Da bi neko bio zamjenik u ovim službama mora mu se dodijeliti funkcionalni čin generalnog inspektora, jer direktor ima čin glavnog generalnog inspektora.

Mnogi visoki policijski službenici su reagirali na ove nezakonitosti i nemoralno protežiranje određenih kandidata. Stvar je zaustavljena na vrijeme. Šta je sljedeće? Da li konačni izbor direktora po zakonu (i moralu)? Ili slijede nove korupcijske igre bez granica u agencijama koje bi morale biti primjer beskompromisne zakonitosti u radu.

#BiH