Članak

Magazinović pitao Zvizdića zašto je priznao rezultate popisa RS-a, premijer bez konkretnog odgovora

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH danas je predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića pitao da li je poslao rezultate Popisa RS-a kao dio odgovora na Upitnik, po koj

SARAJEVO, (Patria) - Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH danas je predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića pitao da li je poslao rezultate Popisa RS-a kao dio odgovora na Upitnik, po kojem zakonu je to uradio, po čijoj odluci je priznao rezultate popisa RS i koji su drugi “kompromisi” koje je napravio.

- Zašto se kriju odgovori od Parlamenta I na osnovu čega je to tajna – kazao je Magazinović pri tome se posebno osvrnuvši na spornu priču o popisu i podacima.

Premijer Denis Zvizdić je kazao da treba razjasniti suštinu, te da je Upitnik instrument pomoću kojeg nadležne službe Evropske komisije dobiju neophodne ažurirane podatke, stanje političkog sistema, ekonomije, provođenje zakonodavstva itd.

- Odnosno, Upitnik je inventura aktuelnog stanja u BiH i s njim se ne preuzimaju nikakve obaveze niti se legalizuje šta.  To je u principu sva suština Upitnika i on neće biti jedini izvor informacija na temelju kojeg će Evropska komisija pripremiti mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH.

Koristit će se i drugim izvorima podataka kao što su stručne i terenske misije, izvještaji ambasadora i izvještaja međunarodnih organizacija. Veliki dio odgovora tako neće biti novina za Evropsku komisiju. Što se tiče vašeg pitanja riječ je ne o statistici nego pitanjima koja dolaze iz ekonomskih kriterija u kojima su tražene informacije za BDP po glavi stanovnika, iskaza prema standardima kupovne moći, formiranje plata u javnom sektoru...

Podaci su prikazani onako kako ih prezentiraju svi nivoi vlasti unutar BiH u skladu s njihovim statističkim agencijama u vezi s ekonomskim kriterijima koji su vezani za ovo pitanje – kazao je Zvizdić.

Magazinović je kazao da je Zvizdić rekao ono što svi znamo, ali da nije odgovorio na pitanje.

- Mene ovo podsjeća na djecu koja se boje mraka pa zatvore oči vjerujući da kada otvore da će mrak nestati. Pitanje neće nestati, ono stoji tu. Mi ćemo se obratiti drugima koji će nam možda htjeti odgovoriti. Ono što je problem, a to će biti vaša sramota predsjedavajući, jeste da su ti neki van granica BiH, pa ćemo njih pitati šta ste im poslali. Mislim da je ogromna šteta po državu što ne pravite sinergijski efekat izvršne i zakonodavne vlasti, da Parlament nije uključen u evropske integracije – kazao je Magazinović. 

#BiH