Članak

Raguž: Da HDZ želi dobro Hrvatima donio bi deklaraciju koja se tiče budućnosti, a ne prošlosti

Skupština Kantona 10 usvojila je Deklaracija kojom se odbacuje Haška presuda bivšim visokim dužnosnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosna kao i konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu koju je do

STOLAC, (Patria) - Skupština Kantona 10 usvojila je Deklaraciju kojom se odbacuje Haška presuda bivšim visokim dužnosnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosna kao i konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu koju je donio taj sud.

U Deklaraciji se ističe da "HR HB nije osnovana s namjerom odvajanja, nego s namjerom odbrane hrvatskih područja." 

"Hrvati u BiH su konstitutivan narod i nećemo dozvoliti daljnje pokušaje sistemskog diskriminiranja Hrvata", stoji, između ostalog, u usvojenoj deklaraciji. Klub Bošnjaka je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, nakon čega će o ispravnosti Deklaracije odlučivati Ustavni sud FBiH.

Bivši aktivist, danas član Socijaldemokratske partije (SDP BiH) u Stocu Luka Raguž kaže za agenciju Patria da je Deklaracija očit predizborni trik HDZ-a BiH, „čija popularnost opada u svim kantonima u Federaciji BiH", te da na taj način iz te stranke pokušavaju alarmirati glasačko tijelo.

„Zbog čega HDZ nije usvojio deklaraciju da Hrvatska plaća Livnu i Tomislavgradu godišnje 30 miliona KM zbog eksploatisanja Buškog jezera, što bi oporavilo privredu u tim općinama i zaustavilo odlazak ljudi iz tog područja, na prvom mjestu Hrvata“, ističe Raguž, dodajući da bi takva „deklaracija budućnosti“ bila istinska borba za hrvatski narod u BiH, za razilku od Deklaracija koja građane vraća u prošlost.

„Ili, naprimjer, zbog čega nisu usvojili deklaraciju da majke porodilje primaju prosjećnu plaću u Federaciji godinu dana nakon poroda“, dodaje Raguž, čvrsto uvjeren da podizanje nacionalnih tenzija nikome ne može donijeti dobro izuzev nekolicini političara.

Donošenje Deklaracije u Livanjskom kantonu osudili su i iz OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH, pozivajući političare da će okrenu budućnosti a ne prošlosti.

#BiH