Članak

Kanada traži stranu pomoć u borbi protiv širenja šumskih požara

Širom regiona gorjelo je skoro 180 šumskih požara

(Patria) - Kanada je u pozvala na stranu pomoć u borbi protiv šumskih požara koji su izmakli kontroli i koji se šire po ogromnim dijelovima zapadne polovine zemlje, javio je AFP.

Požari koji su opustošili provinciju Alberta, koja proizvodi naftu, proširili su se posljednjih dana na susjedne Britansku Kolumbiju i Saskatchewan, kao i na sjeverozapadne teritorije. Oko 2.500 vatrogasaca iz cijele Kanade uz podršku 400 pripadnika vojnog osoblja raspoređeno je širom Alberte kako bi pokušali ukrotiti šumske požare, koji su već uništili više od pola miliona hektara šuma i travnjaka te mnoge domove i preduzeća.

„Ovo je još uvijek vrlo značajna i opasna situacija u Alberti“, rekao je federalni ministar javne sigurnosti Bill Blair u Ottawi. Blair je rekao da kanadski međuagencijski centar za šumske požare „dopire do stranih zemalja - Sjedinjenih Država, Meksika, Australije i Novog Zelanda... Tražimo od njih da dođu i pomognu nam.“

Širom regiona gorjelo je skoro 180 šumskih požara, uključujući 48 van kontrole, prisiljavajući desetine hiljada ljudi da pobjegnu u protekle dvije sedmice. 

#BiH