Članak

Nicolas Sarkozy će nositi nanogicu nakon što je izgubio žalbu na presudu za korupciju

Bivši predsjednik je osuđen za pokušaj da dobije informacije od sudije 2014. godine

(Patria) - Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izgubio je žalbu na zatvorsku kaznu zbog korupcije. Međutim, pariški žalbeni sud presudio je da on može izdržati kaznu kod kuće s nanogicom umjesto da ide u zatvor, javio je BBC. Sarkozy je 2021. godine osuđen na tri godine zatvora, uključujući dvije uslovno, zbog pokušaja da utiče na sudiju u odvojenom slučaju. Ovaj 68-godišnjak je bio prvi bivši francuski predsjednik koji je dobio zatvorsku kaznu. 

Nakon presude od srijede, Sarkozyjev advokat rekao je da će pokrenuti novi spor pred Kasacionim sudom, jednim od najviših francuskih vlasti. „Nicolas Sarkozy je nevin“, rekla je advokatica Jacqueline Laffont.

„Mi ćemo ovo istjerati do kraja“, rekla je.

Bivši predsjednik je osuđen za pokušaj da dobije informacije od sudije 2014. godine, nakon što je napustio funkciju. Slučaj je bio usredsređen na telefonske razgovore između Sarkozyja i njegovog advokata koje je snimila policija. Tužioci su uvjerili sud da je Sarkozy ponudio sudiji prestižni posao u Monaku u zamjenu za informacije o istragama njegove kampanje 2007. godine. Sudija i advokat osuđeni su i na tri godine zatvora, od kojih dvije uslovno.

To je jedan od nekoliko slučajeva korupcije u koje je umiješan Sarkozy, koji negira bilo kakvo krivično djelo. Ranije ovog mjeseca, tužioci su zatražili da mu se sudi zbog navoda da je libijska vlada nezakonito doprinijela njegovoj predsjedničkoj kandidaturi 2007. godine. U Francuskoj istražni sudije imaju posljednju riječ o tome da li neki slučaj treba ići na suđenje. Sarkozyjevi pravni problemi doveli su do kraja njegove političke karijere, ali on je zadržao uticaj na desnicu. Njegova republikanska stranka je u lošem stanju, ali za mnoge on ostaje historijska referentna tačka. Oni koji ga vide kao žrtvu pravosudnog establišmenta koji je pristrasan prema ljevici.

#Svijet