Članak

OKTROISANA VLAST RAZVLAČI PAMET GRAĐANIMA Problemi se gomilaju, a sjednica Parlamenta ni u najavi, je li sve bila samo borba za fotelje?

Uz postojeće probleme, čak i promašaje dosadašnjih legalnih vlasti, ona je bilježila pozitivne pomake pa je proširen i asortiman proizvoda.

Federacija je i nakon oktroisanja Vlade od strane Ambasade SAD-a i OHR-a i dalje u blokadi. Reformske snage, kako aktuelnu većinu i vlast nazivaju Christian Schmidt i Michael Murphy, za pet mjeseci ove godine nisu održale niti jednu redovnu sjednicu s novim zakonima od značaja za evropski put i građane. Parlament FBiH do sada je usvojio budžet, nekoliko odluka o zaduženju i starih zakonskih prijedloga. Mnogo toga iz procedure povukao je i oktroisani premijer Nermin Nikšić (SDP BiH).

Je li nerad federalne vlasti posljedica činjenice da su se nova parlamentarna većina - trojka (NiP, SDP, NS) i HDZ sve vrijeme bavili isključivo borbom za fotelje, a nakon toga, sudbinu države prepustili tokovima slučajnosti, za Agenciju Patria komentarišu parlamentarci Alma Kratina (DF), Irfan Durić (NES), te Haris Silajdžić (Stranka za BiH).

Kratina: Nema elemenata za optimizam

- Kad uzmemo u obzir činjenicu da su izbori bili u oktobru, a da smo sad u drugoj polovini maja i da nije bilo spremnosti za politički dogovor stranaka koje su u rukovodstvu Parlamenta dobile predstavnike nakon izbora, a samim tim i odgovornost da po Ustavu formiraju vlast, potpuno je jasno da su HDZ i SDP, kao i ostali iz te formirane koalicije, bili spremni čekati visokog predstavnika da ih „unese u vlast“ koliko god trebalo, samim tim, očigledno, nemajući odgovornosti za hitnu potrebu rješavanja važnih pitanja u interesu građana - komentariše za Patriju Alma Kratina.

Navodi kako su sjednice koje su dosad bile zakazane, kao i njihov dnevni red, podređene procesu forsiranja imenovanja Vlade samo u slučaju budžeta sa smislom rada u interesu građana. I tu je tadašnja „osmorka“ pokazala neodgovornost, unakazivši dodatno budžet koji je i bez toga imao ozbiljne manjkavosti.

- One su se odnosile na nedostatna sredstva u oblasti socijalne zaštite ali i poljoprivrede, no intervencije koje je „osmorka“ napravila kroz usvojene amandmane dodatno su pogoršale situaciju ali i išle na ruku snishodljivo HDZ-u. Tako da možemo očekivati u perspektivi da će dinamika rada Parlamenta ovisiti o spremnosti svih u formiranoj većini da ispunjavaju želje HDZ-u - govori Kratina.

Prema njenim riječima, skandalozna ponašanja nekih kadrova u Vladi, kojima smo već svjedočili, ne daju elemenata za optimizam.

- Zastupnici Demokratske fronte će kao i do sada podržavati sve u parlamentarnoj proceduri pokrenuto s ciljem ostvarivanja interesa građana, ali i inicirati donošenje novih izmjena zakonskih rješenja kako bi se odgovorilo na otvorena pitanja iz svih važnih oblasti života - najavljuje Kratina.

U konačnici, dodaje, očigledno da je bilo bitno sjesti u fotelje, a ostalo može čekati... kako porezni zakoni, minimalna plata, tako i set zakona iz oblasti električne energije, obnovljivih izvora, socijalne zaštite, „jer po dinamici koju pokazuje rukovodstvo Parlamenta, ništa novo u smislu pozitivne energije i prosperiteta nećemo vidjeti“.

Durić: Nema naznaka kad će sjednica

Irfan Durić iz NES-a BiH kaže kako je evidentno da od 28. aprila, kada je potvrđena Vlada FBiH, nije održan niti jedan Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i da evidentno sjednice u skorije vrijeme nema. A odgovor o razlozima zašto je tako, navodi, treba da ponudi rukovodstvo Parlamenta.

- U parlamentarnoj proceduri bilo je dosta zakonskih prijedloga i inicijativa. Vlada FBiH je značajan broj tih zakona stavila u „inventuru“. Parlament Federacije bi trebao da zasjeda, imamo odgovornost prema građanima koji su nas birali i u njihovom interesu moramo raditi - ističe Durić.

Napominje kako je očigledno da nije bilo prave pripreme za mnoge stvari, pa se sada traži put kako da počnu raditi.

- Jednostavno rečeno, sve ovo ide u pravcu da je „trojki“ i HDZ-u jedino bilo bitno da dobiju Vladu FBiH i zauzmu pozicije. Ako je neko sebi dozvolio da se suspenduje Ustav FBiH na 24 sata, to dovoljno govori o interesima i ciljevima.

Usvojenim zaključkom NES-a i SBiH predviđeno je da Ustavna komisija Predstavničkog doma inicira izmjene Ustava FBiH, no evidentno je i da ta komisija ne radi. Imali smo obećanje od predsjednika Komisije Mladena Boškovića (HDZ BiH) da će sjednica biti nakon 1. maja, ali još nemamo ni naznaka da će i kada će se održati ta sjednica - dodaje Durić.

Silajdžić: Razvlačenje pameti i strpljenja građana

U razgovoru za Patriju, Haris Silajdžić iz Stranke za BiH precizira da trenutnu parlamentarnu većinu čine „trojka“ plus HDZ (uz ostatak HNS-a) plus Arnel Isak, Kenan Uzunović, Elzina Pirić i Maja Uremović (Pomak).

- Predstavnički dom Parlamenta FBiH je konstituisan 2. decembra 2022. godine, što predstavlja nešto više od pet mjeseci parlamentarnog rada, uz određene izmjene u parlamentarnoj većini, koje su poznate široj javnosti - govori Silajdžić.

Ističe da je održano šest vanrednih i tek dvije redovne sjednice, te se postavlja pitanje zašto se učestalo organiziraju vanredne umjesto redovnih sjednica ukoliko je rad Parlamenta legitiman i neovisan o partikularnim interesima političkih stranaka.

- Stoga se odaje dojam da je ovaj način rada razvlačenje pameti i strpljenja građana, posljedica stranačkih interesa, a u svrhu podjele resora, političke trgovine i utjecaja na novčana i ostala dobra. Ovakav pristup koji HNS i „trojka+“, zajedno sa dijelom ostrašćenih međunarodnih predstavnika u BiH, pokušava prezentirati kao reformski zamah, na kraju će za posljedicu imati da ćemo svi mi ispaštati, čemu svjedoči činjenica da se u proteklih pet mjeseci nije razmatralo nijedno važno pitanje za živote građana, niti jedan (novi) zakon važan za unapređenje standarda i funkcioniranja Federacije BiH - rekao je Silajdžić.

Činjenica je da je, prema rezultatima izbora, aktuelnu parlamentarnu većinu podržala tek trećina bošnjačkog biračkog tijela dok je, s druge strane, kompletno hrvatsko tijelo zastupljeno u većini. Silajdžić ocjenjuje da se iz ovog nesrazmjera vidi HDZ-ova dominacija u upravljanju procesima.

- Upravo me najviše zabrinjava što se predstavljaju kao reformatori. Ako uzmemo u obzir ono što su do sada „reformirali“ u ovom kratkom vremenu, kako na državnom, tako i na nivou Federacije, moramo strepiti od onoga što slijedi. Reforma im je ono što se desilo u Federaciji, kada su suspendovali Ustav ovog entiteta da bi nametnuli vladu bez pristanka potpredsjednika iz reda Bošnjaka. To je i najavljena i izvjesna podrška kadru HDZ-a BiH za sudiju Ustavnog suda BiH - navodi Silajdžić.

Potcrtava kako je teško od cjelokupnog „zamaha“ odvojiti državni i federalni nivo.

- Reforme su nam donijele prihvatanje odluka o Istočnoj i Južnoj gasnoj interkonekciji, a bez da su usvojeni zakonski okviri koji to regulišu. Nikada nije bila lošija pozicioniranost naših kadrova u oblasti sigurnosti u državnim institucijama. Kako vidimo da je raspoloženje „trojke“ u tom pravcu da se i Buk Bijela realizuje, a kako bi velikosrpski faktor ovladao i značajnim energetskim resursima u BiH. Ali, lideri „trojke“ nam stalno pričaju o gutanju gorkih pilula i žaba, a ne odgovaraju na pitanja zašto i dalje nema zakona o gasu na državnom nivou, pitanju državne granice itd. - istakao je Silajdžić.

Dodajmo tome, kaže naš sagovornik, i najave uvođenja verbalnog delikta u Kantonu Sarajevo, samo kako bi se oni zaštitili od kritika. Silajdžić uvjerava javnost da će ovo imati negativnije efekte po demokratiju i slobodu govora, čak i za medije, nego li zakonsko rješenje u Rs-u.

- Dodajmo nizu reformi koje nam priređuju i reduciranje vodozaštitne zone u Sarajevskom polju... Ovo je dio onoga što oni nazivaju reformama, a suštinski su izdaje potreba, nadanja, čak i resursa ovog naroda.

Slijedom toga, moram jasno iskazati bojazan od onoga što nas čeka tokom nekoliko decenija djelovanja vlasti u Federaciji. Nametnuta ustavna rješenja visokog predstavnika Christiana Schmidta, koja će zaživjeti od maja 2024. godine, upravo će dozvoliti HDZ-u BiH da toliko, ili duže, zadrži ovu vladu ili da je mijenja na osnovu svog raspoloženja i potreba, a na što izbori neće moći dovoljno utjecati - govori Silajdžić.

U tom periodu nas, mišljenja je ovaj mladi kadar Stranke za BiH, očekuje doslovno otimanje naših resursa i kapaciteta - vjerovatno će se desiti takve promjene u Elektroprivredi BiH koje će nas učiniti ovisnicima o uvoznoj električnoj energiji.

- Naime, neće se raditi na povećanju kapaciteta za njenu proizvodnju. Naprotiv, bojim se da će i rudnici biti ugašeni, a što proizilazi iz višegodišnjih najava i priprema terena onih koji su ovu Vladu FBiH postavili. Slabljenje namjenske industrije u FBiH bit će jedan od prioriteta nove vlasti. Uz postojeće probleme, čak i promašaje dosadašnjih legalnih vlasti, ona je bilježila pozitivne pomake pa je proširen i asortiman proizvoda. Na to su se žalili i dokazani zagovornici oružane golorukosti Bošnjaka i ostalih domoljuba. Sada ćemo izgubiti i taj aspekt sigurnosti i uzdanicu opstanka - kazao je Silajdžić.

Ni BH Telecom, nastavlja, neće ostati u vlasništvu ovog naroda, a „reforme“ će obuhvatiti i otimanje barem jednog aerodroma u Federaciji.

- Neće ih zanimati argument da su u prilici da poprave stanje u ovim sektorima i preduzećima, nego će plasirati tezu da je spas jedino ako ovo oslabimo i rasprodamo. I uvijek će biti neko opravdanje, uvijek neki razlozi. Koliko su drski u svojim demagoškim naletima, vjerujem da će ove naše resurse rasprodati i da će ubijediti da je to za naše dobro a na štetu onih koji ih budu kupovali - zaključuje Silajdžić u razgovoru za Patriju.

(R. Belko)

#BiH #ParamentFBiH #NerminNikšić #HarisSilajdžić #AlmaKratina #IrfanDurić