Članak

Američki senatori predstavili nacrt zakona o ukidanju posljednjeg sporazuma s Rusijom o nuklearnom oružju

porazumi nisu efikasni kada jedna strana laže i vara.

(Patria) - Nekoliko američkih senatora pozvalo je Bidenovu administraciju da odustane od posljednjeg sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja s Rusijom nakon što je Moskva suspendovala svoje učešće u februaru, javljaju agencije. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Kremlj neće dozvoliti američke inspekcije svojih nuklearnih lokacija nakon što je Washington počeo podržavati i naoružavati Ukrajinu.

„Sporazumi nisu efikasni kada jedna strana laže i vara. Vidjeli smo dokaze u posljednjoj deceniji da Rusija više ne poštuje svoje obaveze prema Novom START ugovoru“, rekao je senator Marco Rubio nakon što je grupa republikanskih senatora predstavila „Zakon bez START ugovora“. Rubio je nazvao „neodgovornim i opasnim“ da se Washington jednostrano ograniči suočen sa rastućim neprijateljstvom u inostranstvu, odnosno iz Kine.
U ponedjeljak su, prema svojoj obavezi iz sporazuma i uprkos prethodnom obećanju da će prestati dijeliti ove informacije, SAD objavile podatke o svom nuklearnom arsenalu i pozvale Rusiju da uzvrati.

„Moramo biti spremni za strateško okruženje u kojem se Sjedinjene Države suočavaju s dva nuklearna vršnjaka - Kinom i Rusijom“, rekao je senator Jim Risch. Senator Tom Cotton osudio je Bidenovu administraciju zbog produženja sporazuma i rekao da bi SAD trebale ojačati svoje nuklearne snage.

„Novi sporazum START je stavio lisice na Ameriku, dok je Vladimir Putin godinama koristio nedostatke sporazuma“, rekao je Cotton.

#Svijet