Članak

Nema dogovora između republikanaca i demokrata o dugu SAD

Joe Biden, koji je na samitu svjetskih lidera G7 u Japanu, prekida svoj put u regiji i vraća se u Washington u nedjelju kako bi pokušao osigurati dogovor.

(Patria) - Republikanci su pauzirali teške pregovore o američkom dugu manje od dvije sedmice prije mogućeg katastrofalnog neizvršenja obaveza, rekao je u petak predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy, navodeći kao razlog nedostatak volje kod demokrata, javio je AFP.

Pregovarači predsjednika Joea Bidena i republikanci traže dogovor o povećanju ograničenja zaduživanja SAD i omogućavanju najvećoj svjetskoj ekonomiji da izbjegne neispunjavanje obaveza otplate duga.

„Moramo da napravimo pauzu“, rekao je republikanski lider novinarima u Kongresu, dodajući da „ne možemo više da trošimo novac sljedeće godine.“

Prestanak plaćanja bi mogao izazvati buru na globalnim tržištima, s investitorima koji nervozno prate kako se pregovori odvijaju. Američki berzanski indeksi, koji su bili u porastu, promijenili su kurs kasnije zbog ovih vijesti.
Republikanci i dalje insistiraju na tome da Biden mora potpisati smanjenje potrošnje u zamjenu za njihovu podršku u podizanju gornje granice duga, ignorišući ponovljene demokratske pozive na „čisto“ povećanje limita zaduživanja bez ikakvih obaveza.

Demokrate su pregovore shvatile kao priliku da razgovaraju o predstojećem budžetu uoči 1. juna, kada Ministarstvo finansija predviđa da bi SAD mogle prestatii da plaćaju svoje dugove, sa strašnim ekonomskim posljedicama.

Bijela kuća je saopštila da postoje značajni problemi između dvije strane oko budžeta.

„Postoje stvarne razlike između stranaka oko budžetskih pitanja i razgovori će biti teški“, rekao je zvaničnik Bijele kuće, dodajući: „predsjednički tim naporno radi na razumnom dvopartijskom rješenju koje može proći Predstavnički dom i Senat.“

Neočekivana pauza u razgovorima nastala je samo dan nakon što je McCarthy izrazio optimizam da bi sporazum mogao postići do sljedeće sedmice.

Kako se rok bliži, demokrate s obje strane Kongresa izražavaju sve veću uznemirenost zbog republikanskih zahtjeva, prijeteći da će povući svoju podršku zbog prijedloga da se nametnu stroži uslovi rada za primaoce određenih beneficija.

Joe Biden, koji je na samitu svjetskih lidera G7 u Japanu, prekida svoj put u regiji i vraća se u Washington u nedjelju kako bi pokušao osigurati dogovor.

#Svijet