Članak

Vojnik koji je odavao tajne američke vojske ostaje u zatvoru do suđenja

Jack Teixeira, dvadesetjednogodišnji IT specijalista Nacionalne vazdušne garde navodno je organizovao najštetnije curenje američkih povjerljivih dokumenata u posljednjih deset godina.

(Patria) - Američki zrakoplovac optužen za odavanje strogo povjerljivih dokumenata ostat će u zatvoru do suđenja, presudio je savezni sudija, nakon što su tužioci tvrdili da on predstavlja stalni rizik po američku nacionalnu sigurnost, javio je AFP.

Jack Teixeira, dvadesetjednogodišnji IT specijalista Nacionalne vazdušne garde navodno je organizovao najštetnije curenje američkih povjerljivih dokumenata u posljednjih deset godina, objavljujući mnoštvo vrlo osjetljivih informacija na online chat forumu.

Dokumenti, koji su se ubrzo proširili internetom, ukazali su na zabrinutost SAD zbog vojnog kapaciteta Ukrajine protiv invazije ruskih snaga i pokazali su da je Washington špijunirao saveznike Izrael i Južnu Koreju, između ostalih osjetljivih detalja.

Tužioci su tvrdili da bi Teixeira i dalje mogao imati pristup povjerljivim dokumentima i da bi mu „neprijateljske“ nacije mogle pomoći da pobjegne ako bude pušten iz zatvora, navodeći i da je imao historiju davanja „nasilnih“ izjava.

Teixeirin tim odbrane rekao je da njihov klijent više nije imao pristup takvim dokumentima i da vlada preuveličava prijetnju koju je predstavljao. Teixeira je uhapšen prošlog mjeseca nakon jednonedjeljne istrage i optužen po dvije tačke koje predviđaju maksimalnu zatvorsku kaznu od deset odnosno pet godina zatvora.

#Svijet