Članak

Ukrajina kaže da odbija napade dok Rusija pokušava da povrati pozicije u blizini Bakhmuta

Ukrajina je saopštila da je odbila napade ruskih snaga koje su pokušavale povratiti pozicije koju su izgubili oko istočnog grada Bakhmuta, javio je Reuters.

(Patria) - Ukrajina je saopštila da je odbila napade ruskih snaga koje su pokušavale povratiti pozicije koju su izgubili oko istočnog grada Bakhmuta, javio je Reuters.

Yevgeny Prigozhin, šef plaćeničke grupe Wagner koja predvodi napad na grad, rekao je u poruci Telegrama da se „teške, krvave bitke“ nastavljaju i tvrdi da su njegovi ljudi blizu završetka zauzimanja samog Bakhmuta.

Ukrajinska minobacačka jedinica u blizini grada rekla je Reutersu da je napredovala ove sedmice, ali da je suočena sa jakom vatrom ruskih snaga za koje se činilo da imaju značajnu snagu u ljudstvu i zalihama municije.

„Vatra je ove sedmice bila intenzivna. Naše snage su malo napredovale, zaustavile se blizu kanala. Teško ih je (Ruse) izbaciti odatle“, rekao je jedan ukrajinski vojnik. Pripadnici jedinice su rekli da su ispaljivali oko 100 minobacačkih granata dnevno na ruske položaje. Ukrajina kaže da je ove sedmice napravila mali napredak na bokovima grada, iako se Wagner približavao zauzimanju samog grada.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar rekla je da su ruske snage nalo napredovale u Bakhmutu, ali da nisu kontrolisale grad.

„Izuzetno žestoke borbe se nastavljaju na području Bakhmuta. Neprijatelj ne može pobijediti kvalitetom, pa pokušava kvantitetom“, rekla je ona u Telegramu. Rusija je povećala broj vojnika i količine municije, dodala je.

„Stopa napredovanja naših trupa u predgrađu Bakhmuta danas je donekle smanjena. Istovremeno, neprijatelj nije u stanju da povrati izgubljene pozicije - naši vojnici odbijaju sve neprijateljske napade u ovoj oblasti“, rekla je ona u petak.

#Svijet