Članak

EU put BiH zavisi od Dodika: Nakon prošlomjesečne blokade Parlament nastavlja s radom 24. maja, reformski zakoni još na čekanju

Time je jedna blokada u režiji Milorada Dodika prekinuta. Koliko dugo pokazat će se na nekoj od narednih sjednica ili Vijeća ministara ili Parlamenta.

(Patria) - Nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bit će održan 24. maja nakon što je prekinuta 19. aprila jer su je napustili zastupnici i SNSD-a i opozicija iz Rs-a.

Iako je kao jedan od razloga za napuštanje sjednice navedena i zajednička izjava nekoliko probosanskih stranaka o državnoj imovini, a koje su dio vlasti na nivou Vijeća ministara BiH, nakon usvajanja nove istočne interkonekcije postignut je dogovor o nastavku sjednice. 

Time je jedna blokada u režiji Milorada Dodika prekinuta. Koliko dugo pokazat će se na nekoj od narednih sjednica ili Vijeća ministara ili Parlamenta.

Nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa u decembru 2022. godine pred BiH je 14 prioriteta koje mora ispuniti kako bi dalje napredovala na tom putu. Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u ovosedmičnoj posjeti BiH ponovio je da se BiH „neće popuštati“ i da mora ispuniti svoje obaveze. Varhelji je tako održao sastanak sa pet stranačkih lidera te su dogovorili dalje aktivnosti. No, za to nije dovoljno samo Vijeće ministara BiH. Zakoni koji se moraju usvojiti prolaze kroz oba doma PS BiH. A tu se uvijek mogu očekivati iznenađenja. 

Dodik je u jednoj od izjava ove sedmice najavio da očekuje da „nova istočna interkonekcija zapne u Parlamentu BiH“. No, brzo je uzvratio kontramjerom navodeći da će blokirati projekte za FBiH. Dakle, već se nazire kako će funkcionirati državna vlast, po uslovima Dodika i njegovog partnera Dragana Čovića.

Na velika vrata ponovo se ove sedmice vratio „mehanizam koordinacije“ u kojem učestvuju niži nivoi vlasti, a pitaju se o svim važnim pitanjima za državu. Sve što nas čeka na putu ka EU prolazit će kroz „mehanizam koordinacije“. I to je jedan od Dodikovih uslova na koje je pristala i EU.

Predstavnički dom PS BiH kao dom u koji prvi dolaze zakoni nije imao previše posla u proteklom periodu. Većina zakonskih rješenja koja su razmatrana iz ranijeg je saziva Vijeća ministara BiH. Novo Vijeće ministara BiH iza sebe ima četiri mjeseca rada, ali zakonska rješenja ne dolaze u Parlament. Stotine tačaka o kojima govore predsjedavajuća VM BiH Borjana Krišto i pojedini ministri i time se hvale na sastancima na visokom nivou odnose se na odluke, zastupnička pitanja, strategije, ali ne i zakone.

Zakon o vanjskim poslovima koji je usvojen na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH trebao bi se naći u Predstavničkom domu PS BiH ali bez konkretnog datuma. I taj zakon je imao određene izmjene po želji Milorada Dodika.

Već naredne sedmice bit će poznato postoje li neki novi uslovi Milorada Dodika, a uskoro slijedi i rekonstrukcija Vijeća ministara BiH s obzirom da je Zoran Tegeltija imenovan za direktora UIO BiH. SNSD još uvijek nije izašao sa imenom kandidata koji će preuzeti ovu značajnu ministarsku poziciju.  

#BiH