Članak

Američka prva dama Jill Biden na putovanju po Bliskom istoku, Sjevernoj Africi i Evropi

Jill Biden će promovisati osnaživanje žena i mladih.

(Patria) - Jill Biden će promovisati osnaživanje žena i mladih, te prisustvovati kraljevskom vjenčanju Jordana, tokom predstojećeg putovanja na Bliski istok, Sjevernu Afriku i Evropu, javio je AP.

Prva dama ide na šestodnevno putovanje koje će je odvesti u Egipat, Maroko i Portugal. Njen ured je prvo podijelio neke detalje sa Associated Pressom. To će biti njena prva posjeta Bliskom istoku kao prve dame. U februaru je putovala u Namibiju i Keniju.

„Prva dama vjeruje da je podrška mladima širom svijeta ključna za našu zajedničku budućnost, sa obrazovanjem, zdravljem i osnaživanjem u središtu nje“, rekla je Vanessa Valdivia, njena glasnogovornica. „Svojom posjetom Bliskom istoku i sjevernoj Africi, prva dama će nastaviti da se nadograđuje na svom radu na osnaživanju mladih ljudi i potvrđuje našu posvećenost jačanju naših partnerstava i unapređenju naših zajedničkih prioriteta u regiji“, rekla je Valdivia u e-poruci .

U Amanu, glavnom gradu Jordana, Jill Biden će 1. juna prisustvovati vjenčanju Njegovog Kraljevskog Visočanstva prijestolonasljednika Al Huseina bin Abdulaha II, prijestolonasljednika, i Rajve Khalida Alseifa, arhitekte.

Predsjednik Joe Biden i prva dama imaju duboko i dugotrajno prijateljstvo sa roditeljima princa, kraljem Abdulahom II i kraljicom Raniom. Kada je Joe Biden bio potpredsjednik, on i kralj Abdulah često su se sastajali za doručkom kada je kralj putovao u Washington da posjeti svog sina, tada studenta na Univerzitetu Georgetown. Abdulah je posjetio Bidena i u njegovoj kući u Delawareu nakon što se Biden vratio privatnom životu. Sreli su se najmanje tri puta otkako je Biden postao predsjednik, dva puta u Bijeloj kući i jednom u Saudijskoj Arabiji.

U Egiptu i Maroku, Jill Biden će se povezati sa ženama i mladima, fokusirajući se na američke investicije koje pomažu u podršci obrazovnim programima i naporima za povećanje ekonomskih mogućnosti.

U Portugalu će prva dama pomoći američkom State Departmentu da proslavi 60. godišnjicu programa Umjetnost u ambasadama, naglašavajući ulogu koju umjetnost može da igra u diplomatiji.

#Svijet #SAD #BliskiIstok #JillBiden