Članak

Bagdad predstavio plan za povezivanje Evrope i Azije vrijedan 17 milijardi dolara

Irak je danas predstavio ambiciozan plan.

(Patria) - Irak je danas predstavio ambiciozan plan da se pretvori u regionalno transportno čvorište razvojem svoje cestovne i željezničke infrastrukture, povezujući Evropu sa Zaljevom i drugim zemljama Bliskog istoka, javio je AFP.

Kada bude završen, projekat vrijedan 17 milijardi dolara poznat kao „Put razvoja“ protezao bi bi se dužinom zemlje, 1.200 kilometara od sjeverne granice sa Turskom do Zaliva na jugu.

Irački premijer Mohamed Shia al-Sudani najavio je projekat tokom konferencije s predstavnicima ministarstava transporta Irana, Jordana, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije, Sirije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Mi ovaj projekat vidimo kao stub održive nenaftne ekonomije, vezu koja služi susjedima Iraka i regionu i doprinos naporima ekonomske integracije“, rekao je Sudani.

Iako su potrebne daljnje rasprave, svaka zemlja koja želi „moći će provesti dio projekta“, saopštio je transportni odbor iračkog parlamenta, dodajući da bi projekat mogao biti završen za „tri do pet godina“.

Sudani je dao prioritet rekonstrukciji putne mreže u zemlji, zajedno sa nadogradnjom slabe elektroenergetske infrastrukture.

Razvoj drumskog i željezničkog koridora omogućio bi Iraku da iskoristi svoj geografski položaj, s ciljem da zemlja postane transportno čvorište za robu i ljude koji se kreću između Zaljeva, Turske i Evrope.

Već su započeli radovi na povećanju kapaciteta u komercijalnoj luci al-Faw, na obali Zaljeva, gdje će se kontejnerski brodovi iskrcati prije nego što krenu na nove cestovne i željezničke veze.

Projekat također uključuje izgradnju oko 15 stanica duž rute, uključujući u većim gradovima Basra, Bagdad i Mosul, pa sve do turske granice.

#Svijet #Irak #BliskiIstok #Bagdad