Članak

Kina izbrisala 1,4 miliona objava na društvenim mrežama u namjeri da suzbije 'dezinformacije'

Regulator je rekao da je „aktivno koordinisao s javnom sigurnošću, nadzorom tržišta i drugim odjelima, kako bi zadao težak udarac i ispravio nelegalne 'samomedije'“.

(Patria) - Kineski regulator cyber prostora rekao je da je 1,4 miliona postova na društvenim mrežama izbrisano nakon dvomjesečne istrage o navodnim dezinformacijama, nezakonitom profiterstvu i lažnom predstavljanju državnih službenika, među ostalim „izraženim problemima“, javio je Reuters.

Kineska administracija za kibernetički prostor (CAC) je saopštila da je zatvorila 67.000 profila na društvenim mrežama i izbrisala stotine hiljada postova između 10. marta i 22. maja u okviru šire kampanje „ispravljanja“.

Kina je od 2021. godine ciljala milijarde profila na društvenim mrežama u pokušaju da „očisti“ svoj cyber prostor i olakša vlastima kontrolu.

Posljednji napad ciljao je račune na popularnim kineskim aplikacijama za društvene medije, uključujući WeChat, Douyin i Weibo, koji spadaju u kategoriju „samostalnih medija“, termin koji se široko odnosi na račune koji objavljuju vijesti i informacije, ali nisu pod kontrolom vlade ili države.

Peking često hapsi građane i cenzuriše profile zbog objavljivanja ili dijeljenja informacija koje se smatraju osjetljivim ili kritičnim prema Komunističkoj partiji, vladi ili vojsci, posebno kada takve informacije postanu viralne.

Od 67.000 profila koji su trajno zatvoreni, skoro 8.000 je uklonjeno zbog „širenja lažnih vijesti, glasina i štetnih informacija“, navodi CAC. Oko 930.000 drugih profila dobilo je blaže kazne, od uklanjanja svih pratilaca do suspenzije ili ukidanja privilegija za sticanje profita.

U odvojenoj kampanji, regulator je nedavno zatvorio preko 100.000 profila koji su navodno lažno predstavljali voditelje vijesti i medijske agencije kako bi se suprotstavili porastu izvještavanja o lažnim vijestima na mreži uz pomoć AI tehnologija.

CAC je u petak saopštio da je njegova posljednja kampanja ciljala gotovo 13.000 lažnih vojnih računa, s nazivima kao što su „Kineska komanda Crvene armije“, „Kineske antiterorističke snage“ i „Strateške raketne snage“. Oko 25.000 drugih profila bilo je ciljano za lažno predstavljanje javnih institucija, kao što su centri za kontrolu bolesti i prevencije i državni istraživački instituti.

Skoro 187.000 je kažnjeno zbog lažnog predstavljanja da su medijske kuće, dok je preko 430.000 navodno nudilo stručne savjete ili obrazovne usluge bez odgovarajućih profesionalnih kvalifikacija. Oko 45.000 profila je zatvoreno zbog „naglašavanja vrućih tema, ljudi željnih slave i ilegalne monetizacije“.

Regulator je rekao da je „aktivno koordinisao s javnom sigurnošću, nadzorom tržišta i drugim odjelima, kako bi zadao težak udarac i ispravio nelegalne 'samomedije'“.

„U isto vrijeme, (mi) također pozivamo većinu korisnika interneta da aktivno učestvuju u praćenju i prijavljivanju (nezakoniti 'samo-mediji'), daju tragove... i zajednički održavaju čist cyber prostor“, dodaje se.

#Svijet #Kina #DruštveneMreže #CyberSigurnost