Članak

Iran i talibani razmijenili vatru na granici zbog prava na korištenje vode

Talibani i Iran razmijenili su u subotu vatru na granici Islamske Republike s Afganistanom, ubijajući i ranjavajući vojnike.

(Patria) - Talibani i Iran razmijenili su u subotu vatru na granici Islamske Republike s Afganistanom, ubijajući i ranjavajući vojnike, dok su naglo eskalirali rastuće tenzije između dvije zemlje usred spora oko prava na vodu, javio je AP.

Iranska državna novinska agencija IRNA citirala je zamjenika šefa policije u zemlji, generala Qassema Rezaeija, koji je optužio talibane da su otvorili vatru tokom subote ujutro na granici iranske provincije Sistan i Baluchestan i afganistanske provincije Nimroz. IRNA je saopštila da je Iran nanio „teške žrtve i ozbiljnu štetu“.

Glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Abdul Nafi Takor optužio je Iran da je prvi pucao. Takor je rekao da su u vatrenom okršaju poginule dvije osobe, po jedna iz svake zemlje, a ostale su ranjene. On je opisao da je situacija sada pod kontrolom.

IRNA je, citirajući iransku policiju, saopštila da su ubijena dva graničara. Međutim, taj broj može biti veći. Poluzvanične novine na engleskom jeziku Teheran Times objavile su da su u borbama poginula tri iranska graničara. IRNA je saopštila da je granični prijelaz Milak sa Afganistanom, glavni trgovački put, zatvoren do daljnjeg zbog pucnjave.

„Islamski emirat Afganistan smatra da je dijalog razuman način za bilo koji problem“, rekao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva odbrane Enayatullah Khawarazmi u saopštenju. „Opravdanje za rat i negativne akcije nije u interesu nijedne strane“, dodao je.

Video snimci koji su se pojavili navodno pokazuju kako iranske snage pucaju iz minobacača, dok talibani pucaju iz mitraljeza američke proizvodnje na iransku graničnu stanicu. Drugi talibanski borci vozili su oklopna vozila koja su vjerovatno ostala iza NATO snaga. Još jedan video objavljen na internetu posljednjih dana navodno prikazuje sukob s iranskim snagama i talibanima dok iranski građevinski radnici pokušavaju ojačati granicu između dvije zemlje.

Do sukoba dolazi kada je iranski predsjednik Ebrahim Raisi ranije ovog mjeseca upozorio talibane da ne krše iranska prava na vodu na rijeci Helmand. Raisijeve primjedbe predstavljale su neke od najjačih do sada zbog dugotrajne zabrinutosti oko vode u Iranu.

Suša je problem u Iranu već 30 godina, ali se pogoršala u protekloj deceniji, prema UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu. Iranska meteorološka organizacija kaže da se 97% zemlje sada suočava sa određenim nivoom suše.

Iako nije direktno prihvatio talibansku vladu, Iran je zadržao odnose s vladarima Afganistana. Teheran je također pozvao talibane da dopuste ženama i djevojčicama da idu u školu.

Ranije u subotu, vršilac dužnosti talibanskog ministra vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi sastao se s iranskim izaslanikom u Afganistanu kako bi razgovarao o pravima na vodu rijeke Helmand, navodi se na Twitteru zvaničnika afganistanskog ministarstva vanjskih poslova Zia Ahmada. IRNA je potvrdila sastanak, rekavši da će se pitanja između dvije zemlje bolje rješavati kroz dijalog.

Posljednjih dana, protalibanski profili na mreži također su dijelili video s pjesmom u kojoj pozivaju vršioca dužnosti ministra odbrane, Mula Mohammada Yaqooba, da se suprotstavi Iranu. Mullah Yaqoob je sin Mule Mohammada Omara, osnivača talibana i prvog vrhovnog vođe. „Mi smo vlada, imamo moć“, kaže pjesma. „Naš vođa Mula Jakub će se suprotstaviti Iranu ili mi nismo republička vlada. Mi nismo robovi, naš vođa Mula Jakub će se suprotstaviti Iranu“, nastavljaju.

#Svijet #Afganistan #Iran #Talibani