Članak

Kineski industrijski profiti opadaju jer slaba potražnja opterećuje ekonomiju

Strane firme su zabilježile pad dobiti od 16,2 posto u periodu januar-april, u poređenju sa padom od 24,9 posto u prvom kvartalu.

(Patria) - Profit industrijskih firmi u Kini nastavio je da pada u prva četiri mjeseca ove godine, naglašavajući smanjenje potražnje i produbljivanje fabričke deflacije u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji, javio je Bloomberg.

Industrijska dobit pala je za 20,6 odsto u periodu januar-april u odnosu na isti vremenski period 2022. godine, pokazuju podaci koje je u subotu objavio Nacionalni zavod za statistiku (NBS). Pad je bio sporiji od pada od 21,4 posto zabilježenog u prvom tromjesečju. Profit za mjesec april veći je za 3,7 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci NBS. To je u poređenju sa martovskim padom od 19,2 posto.

Oporavak Kine nakon Covida posustaje, pokazuju nedavni podaci, uz slabljenje rasta izvoza i pogoršanje industrijske deflacije u aprilu. Industrijska preduzeća u Kini se bore da se oporave od prošlogodišnjeg pada izazvanog Covidom, iako je fabrička aktivnost donekle porasla.

Ipak, potražnja za robom i dalje je spora, uz ekonomski oporavak uglavnom vođen potrošnjom na usluge. Inozemne kupovine kineskih proizvoda usporavaju jer Sjedinjene Američke Države i druge razvijene ekonomije nastoje da se „izvuku od rizika“ od Kine.

Pogoršana deflacija proizvođača također je umanjila sposobnost fabrika da povećaju cijene, što je štetilo profitu. Indeks proizvođačkih cijena u aprilu je pao za 3,6 posto na godišnjem nivou, što je najveći pad od maja 2020. godine.

Strane firme su zabilježile pad dobiti od 16,2 posto u periodu januar-april, u poređenju sa padom od 24,9 posto u prvom kvartalu. Profit privatnih preduzeća u prva četiri mjeseca pao je za 22,5 posto, dok je u državnim preduzećima smanjen za 17,9 posto, pokazuju podaci NBS.

#Svijet #Ekonomija #COVID #Kina