Članak

Sudanska paravojna grupa RSF kaže da je spremna razgovarati o produženju primirja

Saudijska Arabija i SAD su također ohrabrile dvije strane da nastave razgovore kako bi se dogovorile o produženju primirja.

(Patria) - Sudanske paravojne snage za brzu podršku (RSF) saopštile su da su voljne razgovarati o produženju sporazuma o prekidu vatre sa sudanskom vojskom koji ističe u ponedjeljak.

RSF „izjavljuje svoju punu spremnost da nastavi razgovore tokom posljednja dva dana primirja pod pokroviteljstvom saudijsko-američkog posredovanja o mogućnosti obnavljanja sporazuma o prekidu vatre i humanitarnih aranžmana“, navode u saopštenju, prenosi Reuters.

Zaraćene frakcije potpisale su prošlog ponedjeljka sedmodnevno primirje kako bi osigurale siguran prolaz za humanitarnu pomoć i dovele do širih pregovora koje su sponzorisale Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija.

Saudijska Arabija i SAD su također ohrabrile dvije strane da nastave razgovore kako bi se dogovorile o produženju primirja.

„Kao posrednici sporazuma o kratkoročnom primirju i humanitarnim aranžmanima, Kraljevina Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države pozivaju Sudanske oružane snage i Snage za brzu podršku da nastave razgovore o postizanju sporazuma o produženju primirja koji je predviđeno da ističe u 21:45. po vremenu u Kartumu 29. maja”, izvijestila je Saudijska novinska agencija (SPA).

#Svijet #SAD #SaudijskaArabija #Sudan