Članak

Vanredna sjednica Vlade KS: Najavljen pojačan policijski nadzor, veće kazne i manja brzina u naseljenom dijelu Sarajeva

U proceduri propisanoj zakonom ići će se na smanjenje brzine u naseljenom dijelu Sarajeva, sa 40 na 30, a sa 60 na 50 - kazao je Dedović.

SARAJEVO, (Patria) - Vlada Kantona Sarajevo (KS) održala je danas vanrednu sjednicu povodom teške saobraćajne nesreće u kojoj je u centru Sarajeva poginula mlada doktorica Azra Spahić (25), dok su njene dvije prijateljice zadobile teške tjelesne povrede.

Dopremijer KS Emir Dedović obratio se medijima i u ime Vlade KS izrazio saučešće porodici poginule djevojke, ali i uputio riječi podrške povrijeđenima i njihovim porodicama, uz želju da što prije prevaziđu situaciju u kojoj su se našli.

Dedović je pojasnio da je Vlada KS danas donijela zaključak da se pojača policijski nadzor od 19 sati navečer do 7 ujutro, piše Faktor.ba. Najavio je pojačanu kontrolu i podršku u vidu pokretnih kamera i presretača koji će raditi na registrovanju onih koji prekoračuju brzinu.

Mišljenja je kako će to pomoći dok se grad ne pokrije dovoljnim brojem stacionarnih radara i kamera. Dedović navodi i kako će se ići u pravcu da se otklone prepreke koje su danas prisutne da se trajno oduzme vozilo prekršiocima saobraćajnih propisa.

Naglašava da su detektovali prepreke u sistemu i da će dati kratke rokove da se to što prije završi. Dodaje da će biti povećane kazne koje se izriču za saobraćajne prekršaje, "u proceduri koja je neophodna za to, u najkraćem vremenu".

- Također, u proceduri propisanoj zakonom ići će se na smanjenje brzine u naseljenom dijelu Sarajeva, sa 40 na 30, a sa 60 na 50 - kazao je Dedović.

Ističe i da su "oni kao Vlada dali potporu onome što se zove 'Sarajevo pod videonadzorom' i da će učiniti sve što je moguće da se to napravi što prije".

Dodao je i da će se ići u pokretanje ozbiljne kampanje s kojom će se nastojati prevenirati nasilje u saobraćaju.

#BiH #Sarajevo #VladaKantonaSarajevo #Sjednica