Članak

'TROJKA' VEĆ DVA PUTA PALA NA ISPITU Naknadna pamet bez pameti i nepopravljivi popravni

Prvo na federalnom, a zatim i na popravnom na kantonalnom nivou.

Piše: Delvin Kovač


Famozna "trojka" pala je na ispitu dva puta u posljednjih desetak dana. Prvo na federalnom, a zatim i na popravnom na kantonalnom nivou. No, izgleda da ih ni popravni ne može popraviti.

Katastrofalne poplave koje su sredinom mjeseca iza nas pogodile Krajinu i unesrećile hiljade ljudi "trojku" nisu opametile. Tada je, podsjetimo, Vlada FBiH, u čijem su sastavu i "trojkini" ministri, predvođeni premijerom Nerminom Nikšićem iz SDP-a BiH, iz nerazumljivog razloga reagovala sa čak 50-ak sati zakašnjenja. Stanovnici Unsko-sanskog kantona (USK) bili su prepušteni sami sebi, po onoj paroli "spašavaj sebe i ko šta može".

Iz tog (ne)djelovanja Federalne vlade, čini se da njihove kolege s nižeg nivoa vlasti nisu mnogo, ili bolje reći, nisu ništa naučile. Stravična tragedija u petak kasno uvečer zaprepastila je građane glavnog grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Mlada doktorica, nažalost opet iz Krajine, tačnije Bihaća, Azra Spahić (25) izgubila je život zbog divlje i nesavjesne vožnje Sarajlije Armina Berberovića (27), koji ju je automobilom usmrtio na raskrsnici na Marin Dvoru, u centru Sarajeva. Teže su povrijeđene dvije Azrine prijateljice. Do te nesreće sigurno da ne bi ni došlo da je na vrijeme reagovala Vlada Kantona Sarajevo, na čijem je čelu opet nesretna "trojka". A apsolutno je bilo vremena da reaguje.

Kamere, znatno oštrije kazne, smanjenje ograničenja brzine u užem gradskom jezgru, presretači, pojačane noćne patrole, oduzimanje vozila prekršiocima zakona, ležeći policajci... Zaista je mnogo načina na koje je moguće izbjeći teške saobraćajne nesreće, naročito one sa smrtnim ishodom. Vlada KS, koju i u ovom mandatu nastavlja voditi "trojka", u prethodnom to nije uradila. A mogla je, i trebala. Da je bilo pameti.

Vlada KS zakazala je tek za danas vanrednu sjednicu zbog smrti mlade Azre Spahić, opet sa dan i po zakašnjenja. Zašto? Nije li bilo logičnije održati je istu veče kad se desila i kobna saobraćajna nesreća? Kad već ranije nije riješila problematiku zbog koje nam se ovakve stravične tragedije i događaju.

Naknadna pamet na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade KS, koju je zakazao prvi čovjek Vlade, a koji joj, uzgred rečeno, nije ni prisustvovao. Nihad Uk pokušao je to u javnosti ublažiti, saopštivši na Twitteru da je naprasno prekinuo putovanje i da je na putu za Sarajevo. A ministri koji joj jesu prisustvovali sjetili su se danas da donesu nove mjere, kako bi povećali sigurnost u saobraćaju. Iste one mjere koje je trebalo donijeti davno. Svjesni smo da se u našoj zemlji na uzrocima, nažalost, ništa ne radi, već jedino na saniranju posljedica. A tada već može biti kasno.

"Zadovoljan sam urađenim, međutim, kako često mnogim saradnicima znam reći, uvijek može i mora bolje", riječi su Adnana Štete, kantonalnog ministra saobraćaja izrečene po ponovnom preuzimanju te funkcije. A danas nam je Šteta saopštio da je u Sarajevu detektovano 16 raskrsnica koje su označene kao problematične i gdje se dogodilo više saobraćajnih nesreća u proteklom periodu. Iste te opasne raskrsnice postojale su i prethodnih godina kada je istu tu funkciju obavljao ministar Šteta. Opet naknadna pamet i otkrivanje tople vode. Zašto se, ministre Šteta, u prethodnom mandatu niste sjetili da poduzmete adekvatne mjere kojima biste poboljšali sigurnost građana/pješaka u centru Sarajeva? Na toj poziciji se i nalazite kako biste služili upravo i jedino građanima. Jer, da ste te mjere već poduzeli, mlada Bišćanka Azra Spahić danas bi i dalje liječila svoje pacijente i crtala fantastične portrete.

Je li "trojka" iz ove tragedije u Sarajevu naučila lekciju, pa sa mnogih rukovodećih pozicija - na koje su hvalospjevno zasjeli na sva se usta hvaleći (i)zbacivanjem kadrova Stranke demokratske akcije (SDA) i najavama da će na iste postaviti sposobne a ne podobne - djelovati preventivno a ne samo zakašnjelim saniranjem posljedica, ostaje nam da vidimo. Mada, građani sasvim sigurno već polako uviđaju koliki su, odnosno nisu realni kapaciteti nove vlasti predvođene "trojkom". "Ne djelujemo dok se šta ne desi, a i kad se desi, djelujemo, ali s velikim zakašnjenjem", u najkraćem bi se moglo sublimirati dosadašnjih stotinjak dana vlasti "trojke" i njihovih dragih novih partnera.

#BiH #VladaKantonaSarajevo #VladaFBiH #AdnanŠteta #NerminNikšić #Trojka #DelvinKovač