Članak

OKONČAN MIRNI SKUP U SARAJEVU Veliki broj građana odao počast mladoj Bišćanki: Ovaj slučaj mora biti posljednji

Mirni skup organizovala je neformalna grupa studentica psihologije.

SARAJEVO, (Patria) - Veliki broj građana okupio se večeras na Marijin Dvoru u Sarajevu, kako bi odali počast mladoj doktorici Azri Spahić iz Bihaća, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći kada je na nju automobilom u petak uvečer naletio Sarajlija Armin Berberović.

Večerašnji mirni skup organizovala je neformalna grupa studentica psihologije, koja je prije sedam godina kreirala Facebook stranicu "Vi ovo dozvoljavate - za Editu i Selmu", kada su smrtno stradale studentice Selma Agić i Edita Malkoč.

Armin Berberović, koji je skrivio ovu tragičnu saobraćajnu nesreću, nije imao položen vozački ispit i vozio je s određenim procentom alkohola u krvi. Predat je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ročište o određivanju pritvora Berberoviću počelo je u 19 sati u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Foto: Patria

Građani su položili cvijeće na mjestu pogibije mlade Azre Spahić, odali joj počast i uputili podršku njenoj porodici. Organizatori su sa razglasa pozvali policiju da ne spava.

Foto: Patria

Mirnom skupu prisustvovao je i Amir Agić, otac Selme koja je 2016. također smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu.

- Želim da pošaljem poruku da nam se ne ponovi. Ali evo, ponovilo se nakon skoro sedam godina. Ista nesreća, djevojka koja je godište skoro kao moja Selma... - rekao je Agić.

Foto: Patria

Skupu su prisustvovali i mladi iz Udruženja studenata medicine u BiH i Udruženja Medicinskog fakulteta, koji su poručili da se mora nešto pod hitno poduzeti kako bi ovaj slučaj u kojem je stradala mlada djevojka bio posljednji.

- Moramo djelovati sistemski. Mislim da smo zakasnili što nismo na vrijeme primijetili i zaustavili još kad smo znali kakvi su rizici, već moramo djelovati sada nakon što se tragedija dogodila.

Ali, nikad nije kasno, mislim da možemo na ovaj način djelovati kako bismo zaustavili da se tragedija ponovi - kazao je jedan od studenata koji je ujedno bio i Azrin kolega.

Foto: Patria

Prisutnima se obratio i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, koji je rekao da je tu uz roditelje tragično stradale Azre Spahić, te da razumije njihovu bol.

- Nemojte kad se desi da se sastajemo, trebalo je ranije donijeti te zakone. Treba naći rješenje a nekada se desi, i dva, tri dana i onda se to zaboravi - poručio je Memić.

Prokomentarisao je i mjere koje je na vanrednoj sjednici danas donijela Vlada KS.

- Ima boljih mjera i treba bolje mjere donijeti. Obećavam roditeljima da ću biti na svakom ročištu i bit ću im podrška - dodao je Memić.

#BiH #SaobraćajnaNesreća #Protesti #AzraSpahić