Članak

Biden, Putin, Maduro, NATO, EU, Raeisi i arapski lideri čestitali Erdoganu na pobjedi

Omanski sultan Haitham bin Tariq al-Said poslao je depešu i čestitao Erdoganu na ponovnom izboru, prenijeli su arapski mediji.

(Patria) - Nakon što je aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pobijedio na jučerašnjim predsjedničkim izborima oglasili su se lideri iz različitih država i uputili mu čestitke. Iste večeri čestitke su uputili iz brojnih država.

Američki predsjednik Joseph Biden je čestitku uputio preko svog Twitter profila.

Čestitamo predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu na ponovnom izboru“, napisao je Biden i dodao da se raduje „nastavku saradnje kao NATO saveznici na bilateralnim pitanjima i zajedničkim globalnim izazovima.“

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao Erdoganu pobjedu na predsjedničkim izborima, rekavši da je njegova izborna pobjeda dokaz da turski narod podržava njegovu „nezavisnu vanjsku politiku“, izvijestio je Kremlj.

„Pobjeda na izborima bila je prirodan rezultat vašeg nesebičnog rada kao šefa Republike Turske, jasan dokaz podrške turskog naroda vašim naporima da ojačate državni suverenitet i vodite nezavisnu vanjsku politiku“, naveo je Kremlj riječi Putina. Ruski predsjednik je dodao: „Izuzetno cijenimo vaš lični doprinos jačanju prijateljskih rusko-turskih odnosa i obostrano korisne saradnje u različitim oblastima.“

Čestitke Erdoganu stigle su i iz Venecuele. Predsjednik Nicolas Maduro je na svom Twitter profilu napisao da njegova zemlja „slavi pobjedu našeg brata i prijatelja“, poručivši mu da „želi da zajedno rade na kreiranju novog svijeta“, dodavši na kraju poruke „Viva Türkiye“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg napisao je na Twitteru: „Čestitam predsjedniku Erdoganu na ponovnom izboru. Radujem se nastavku našeg zajedničkog rada i pripremama za samit NATO-a u julu.“

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je: „Čestitam Erdoganu na pobjedi na izborima. Radujem se nastavku izgradnje odnosa EU i Turske. I za EU i za Tursku je od strateškog značaja da rade na unapređenju ovog odnosa, za dobrobit naših ljudi.“

Iranski predsjednik Ebrahim Raeisi čestitao je Erdoganu na novoj pobjedi na izborima, nazvavši to svjedočanstvom trajnog povjerenja koje je turski narod ukazao svom lideru. Bliska saradnja između Irana i Turske, rekao je Raeisi u svojoj poruci, osiguraće još „povoljnije uslove“ za promovisanje mira, stabilnosti i razvoja u regionu.

Čestitke iz arapskog svijeta

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zayed je napisao na Twitteru da čestita Erdoganu „na ponovnom izboru za predsjednika Turske. Radujemo se zajedničkom radu na daljem unaprijeđenju strateškog partnerstva između naše dvije zemlje i želimo kontinuirani napredak i prosperitet Turske i njenog naroda.”

Kralj Saudijske Arabije Salman poslao je Erdoganu čestitku u kojoj je rekao: „Povodom ponovnog izbora Vaše ekselencije za novi predsjednički mandat, sa zadovoljstvom upućujemo iskrene čestitke i najbolje želje za uspjeh i daljnji napredak i prosperitet za bratski narod Turske. Pohvalimo ovom prilikom bratske odnose koji vezuju naše dvije bratske zemlje i narode, koje nastojimo jačati i razvijati na svim poljima.”

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman također je uputio čestitku u kojoj je rekao: „Povodom reizbora Vaše ekselencije za novi predsjednički mandat, sa zadovoljstvom upućujem iskrene čestitke i najbolje želje za uspeh i dalji napredak za bratski narod Turske.”

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad čestitao je Erdoganu na pobjedi, poželjevši mu uspjeh u novom mandatu da ostvari težnju turskog naroda u napretku i prosperitetu i za dalji razvoj i rast snažnih odnosa dvije zemlje.

Omanski sultan Haitham bin Tariq al-Said poslao je depešu i čestitao Erdoganu na ponovnom izboru, prenijeli su arapski mediji.

#Svijet