Članak

Španski konzervativci vode na regionalnim izborima, socijalisti bilježe pad, manje stranke gube svoja uporišta

Ako se potvrdi, poraz socijalista u regionu Valencije, sa skoro pet miliona stanovnika, predstavljao bi veliki poraz za PSOE.

(Patria) - Španski vladajući socijalisti možda su izgubili vlast u ključnim regijama zemlje Valenciji i Aragonu na nedjeljnim lokalnim izborima, što pokazuje izbornu ranjivost uoči opštih izbora na kraju godine, javlja Reuters.

U velikim gradovima poput Valencije i Seville, gdje su birani i gradonačelnici, prebrojavanje je gotovo završeno i većina se okrenula konzervativnoj Narodnoj stranci (PP), koja je također osvojila apsolutnu većinu u Madridu.

Barcelona je bila izuzetak među velikim gradovima, sa strankom koja se zalaže za nezavisnost koja je pobijedila sa tako malom razlikom da će joj biti potreban sporazum sa Socijalističkom partijom (PSOE) da smijeni sadašnju gradonačelnicu Adu Colau koja pripada krajnjoj ljevici.

Rezultati u regijama, poznatim kao autonomne zajednice, pokazao je manje brojke, ali većina onih koje sada vodi PSOE i koja vlada zemljom u koaliciji s krajnje lijevom Unidas Podemosom, mogla bi skrenuti udesno sa malom razlikom.

Dobici Narodne stranke mogli bi srušiti sadašnju ljevičarsku koaliciju ako se ponovi kasnije tokom godine, iako će PP vjerovatno morati da formira koalicije sa krajnje desnim Voxom da preuzme kontrolu nad regionima.

Brojke su pokazale malo jasnih većina u parlamentima, osim u regiji Madrida, gdje je regionalna predsjednica Isabel Diaz Ayuso iz PP-a vjerovatno pobijedila na ponovnom izboru sa apsolutnom većinom.

Ako se potvrdi, poraz socijalista u regionu Valencije, sa skoro pet miliona stanovnika, predstavljao bi veliki poraz za PSOE.

Prebrojavanje je pokazalo povratak dvopartijskom sistemu kojim dominiraju PSOE i PP nakon decenije većeg angažmana manjih stranaka kao što su ljevičarski Podemos i centristički Ciudadanos, za koje se čini da su uglavnom izgubili svoja mjesta u korist PP.

Špansko selo glasalo za 30 sekundi i postavilo novi rekord

Čitavo špansko selo glasalo je za manje od 30 sekundi na lokalnim izborima održanim ovog vikenda, javlja BBC. Sedam registrovanih birača u selu Villaroya, u provinciji La Rioja, oborilo je svoj prethodni rekord od 32 sekunde.

Salvador Perez, sadašnji gradonačelnik, u toj je ulozi od 1973. godine. „Ne znam da li ću dobiti svih sedam glasova, ali gotovo je sigurno da hoću“, rekao je on španskim medijima.

Perez je rekao da su stanovnici Villaroye „veoma dobro obučeni“ i da su spremni da daju svoje glasove čim se otvore birališta.

Samo 29 sekundi i 52 stotinke kasnije, Villaroya je postala prvo mjesto u Španiji koje je završilo glasanje.

Perez je priznao da su stanovnici vjerovatno bili motivisani osjećajem konkurentnosti sa drugim španskim selom, Illán de Vacas u Castilla-La Manchi, koje ima samo tri registrovana birača.

Lokalni i regionalni izbori u Španiji smatraju se probnim izborom za parlamentarne izbore koji će se održati krajem godine.

#Svijet