Članak

Iranski vrhovni vođa Khamenei pozdravlja obnavljanje diplomatskih veze s Egiptom

„Pozdravljamo ovo pitanje i nemamo problema u tom pogledu“, rekao je Khamenei. Iz Egipta nije bilo komentara o ovome.

(Patria) - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei rekao je da „pozdravlja“ obnavljanje potpunih diplomatskih odnosa između Egipta i Islamske Republike, povećavajući izglede da Kairo i
Teheran normaliziraju odnose nakon desetljeća zatezanja, javio je AP.

Iranska državna televizija citirala je Khameneijeve komentare sa sastanka koji je održao sa sultanom Omana Haithamom bin Tarikom koji je bio u posjeti. Putovanje sultana Haithama u Teheran, njegovo prvo otkako je preuzeo vlast 2020. godine, dolazi pošto je Muskat dugo služio kao posrednik između Teherana i Zapada.

Sve je više znakova da Egipat i Iran potencijalno obnavljaju veze, posebno pošto su Saudijska Arabija i Iran postigli detant u martu uz kinesko posredovanje. Kairo se oslanja na Saudijsku
Arabiju i druge naftom bogate arapske države Zaljeva za ekonomsku podršku.

„Pozdravljamo ovo pitanje i nemamo problema u tom pogledu“, rekao je Khamenei. Iz Egipta nije bilo komentara o ovome.

Egipat pod Anwarom Sadatom prekinuo je veze s Iranom nakon Islamske revolucije 1979. godine. Sadat je bio blizak prijatelj svrgnutog šaha Mohammada Reze Pahlavija, poželio mu dobrodošlicu u Egipat neposredno prije njegove smrti i bio domaćin njegove sahrane 1980. godine. Šah je sahranjen u džamiji Al-Rifai u Kairu. Mirovni sporazum Egipta s Izraelom također je razljutio iransku vladu, koja Izrael vidi kao svog najvećeg regionalnog neprijatelja.

Nakon Arapskog proljeća 2011. godine i izbora za predsjednika Mohammeda Morsija, koji je pripadao Muslimanskoj braći, odnosi s Iranom su postali bolji. Međutim, 2013. godine vojska svrgnula je Morsija, a egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sissi preuzeo je vlast i odmah napravio distancu prema Teheranu.

#Svijet #Izdvojeno