Članak

Bijele ruže za žrtve Prijedora, 102 djeteta još bez trajnog spomen-obilježja

U Prijedoru je danas na centralnom trgu obilježen Dan bijelih traka, a do trga su okupljeni došli u koloni. 

(Patria) - U Prijedoru je danas na centralnom trgu obilježen Dan bijelih traka, a do trga su okupljeni došli u koloni. 

Okupljeni su nosili bijele trake oko ruke kako se 1992. godine označavalo nesrpsko stanovništvo kada je preko Radija Prijedor pozvano da svoje stanove i kuće označe bijelim zastavama, a prilikom šetnje da na ruke stavljaju bijele trake.

Polaganjem 102 bijele ruže u krugu na trgu sa imenima ubijene prijedorske djece još jednom je istaknuta potreba da se konačno izgradi spomen-obilježje. Gradske vlasti još uvijek nisu izdale dozvolu za izgradnju spomen-obilježja niti je određena lokacija. 

Više od 3.000 ubijenih civila

Organizatori obilježavanja, inicijativa građana “Jer me se tiče”, navode kako je 31. maja 1992. Krizni štab Prijedora naredio da nesrpsko stanovništvo okači bijele zastave ili platna na prozore, da bijele trake nose oko ruke kada se kreću gradom. Nakon toga u Prijedoru su osnovani logori kroz koje je prošlo 30.000 Bošnjaka i Hrvata. Više od 3.000 ih je ubijeno.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Godinama se 31. maja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma ali i poručuje da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima. 

#BiH