Članak

Komšić o ujedinjenju ljevice: Valja naći model zajedničkog izlaza na izbore

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte BiH gostujući na Dnevniku D FTV-a ponovio je da neće odustati od kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

SARAJEVO, (Patria) - Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte BiH gostujući na Dnevniku D FTV-a ponovio je da neće odustati od kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

- Jednostavno situacija je takva da se mora ići do kraja. I to jednostavno ima veze samo s onim što radi HNS, HDZ i Dragan Čović – kazao je Komšić, a na opasku da to od njega mnogi traže, pa i Nermin Nikšić, lider SDP-a Komšić dodaje:

- Mi ćemo djelovati zajedno to je sigurno. Mislim da je takav zahtjev bio u afektu i ne pridajem tome mnogo značaja, bar ono što ja znam i nakon toga što se dešavalo u razgovorima između SDP-a, DF-a, GS-a i Naše stranke to nije više ponovio – istakao je Komšić.

Na pitanje da li trpi određene pritiske zbog kandidature Komšić je kazao da su pritisci uvijek vezani za njega i da je tako od 2006. godine kada je prvi put izabran u Predsjedništvo BiH.

- Do tog trenutka svi su nekako ignorirali i doživljavali me kao neku vrstu zanimljive pojave. Nakon toga je non stop bio neki pritisak. 2010. godine sam dobio mnogo glasova – istakao je Komšić.

On je komentirajući ujedinjenje ljevice  istakao da s liderom SDP-a govori otvoreno i iskreno o svim temama.

- Nikšić i ja se dugo znamo i u načinu naše komunikacije nije se promijenilo ništa. Od kako se znamo uvijek su razgovori iskreni i mislim da ne biste vjerovali do koje mjere, na način da jedan drugom možemo reći sve do detalja šta mislimo i o pojedinim situacijama i pojavama, pa čak i ljudima. I ima puno stvari oko kojih se slažemo. Kada je riječ i o ocjeni političke situacije, a pogotovo kada komentarišemo mogućnosti razvoja situacije u BiH u buduće. Dakle, nemamo te vrste problema – kazao je Komšić.

Lider DF-a govorio je i o svom prijedlogu da se stranke ljevice ugase i osnuju ponovo jednu pod drugim imenom, a što je naišlo na mnogo negativnih komentara.

- Razumijem i takvu vrstu pozicije. Nikšić je osjećao neku vrstu potrebe da zaštiti SDP. Po meni je reakcija bila malo pretjerana, ali to je već iza nas i valja naći model kako ćemo izaći na izbore. Svaka druga vrste rasprave škodi i štetna je po ideju ali i svaku stranku koja sudjeluje u ovom procesu. Nemam ništa protiv onih koji bi ušli u SDP, ali ja to ne mogu iz hiljadu i jednog razloga.

Sada kada bih pokrenuo tu priču vratio bih se na 2012. kada sam izašao iz SDP-a, dakle nema ništa ni od te priče. Mi moramo nastaviti dalje, moramo izaći s nekom, a izaći ćemo, u to sam siguran, nekom vrstom zajedničke platforme, izbornim ciljevima i s tim da ćemo moći postići dogore i da izađemo u nekoj formi zajedništva, makar od izborne jedinice do izborne jedinice – kazao je Komšić.

Govoreći o građanskom konceptu BiH, Komšić podcrtava da smatra da je to spasonosno za BiH.

- Naravno, svjestan sam da se to ne može desiti preko noći, ni u nekom razumnom vremenskom roku npr. od pet do deset godina. To je jednostavno proces, ali ne treba odustajati od ideje. Ovaj koncept u kojem sada živimo daje pogubne rezultate po BiH i po nas bez obzira ko smo i šta smo. Prihvaćam ja realnost i pragmu BiH, živim tu, nisam ni mlad toliko da sam više naivan i neiskusan. Jasno mi je kako stvari stoje, ali morate imate neku ideju vodilju ili graditi neki novi identitet koji po meni treba da bude dominantno bosanskohercegovački, da se svi osjećamo prije svega kao Bosanci i Hercegovci.

Međutim, promjene Izbornog zakona ne znam kako će se ta priča završiti. Mnogo je prijedloga na stolu,pregovori traju. Trenutno je aktuelna varijanta o povećanju broja delegata u klubovima naroda, kao i u klubu ostalih.

Ta varijanta zahtjeva i izmjenu ustava i ono što je sporan detalja, jeste da postoje prijedlozi onih koji dolaze iz HNS-a i bliski su njima i dalje insistiraju da bude popis iz 2013. Postojimo mi koji kažemo da se mora primjeniti Popis iz 1991., jer tako piše u Ustavu. Ne možete tražiti da poštujemo odluku ustavnog suda, a tražiti da kršimo Ustav – istakao je Komšić.

Na pitanje imamo li vremena za promjene Ustava lider DF-a kaže:

- Sve se može kad se hoće i ako su ljudi iole razumni. Ako se igra fer i pošteno – istakao je Komšić.
 

#BiH