Članak

Sanirana Sarajevska ruža u Ferhadiji, radit će se i ona na Markalama

Otisci od granata u asfaltu su prvi put obilježeni u sarajevskim općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad poslije 1996. godine, a Ministarstvo za boračka pitanja KS je 2007. godine donij

SARAJEVO, (Patria) - U ulici Ferhadija sanirana je „Sarajevsku ruža“, jedno od memorijalnih obilježja u spomen ubijenim građanima Sarajeva tokom opsade grada u periodu od 1992. do 1995. godine. Bilo je potrebno raditi repliku 'Sarajevske ruže' na novim pločama koje su posebno pripremljene za ovaj projekt, s obzirom da su postojeće ploče, kao i ranije obilježeni krateri od granata bili uništeni.

Projekt obnove “Sarajevskih ruža” realizuje  Ministarstvo za boračka pitanja KS u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa i Fondom za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida KS.

'Sarajevska ruža' na Markalama također će biti obnovljena u ovoj godini. Ovim projektom na Markalama predviđena je kupasta forma zaštite visine 3,2 metra sa led svjetiljkom na vrhu. Projekt će se realizirati u saradnji i sa Gradskom upravom Sarajeva i KJKP Tržnice-pijace d.o.o.

"Sarajevske ruže" nastale su tako što su krateri u asfaltima i pločnicima ostali kao posljedica granatiranja Sarajeva. Nakon odbrambeno-oslobodilačkog rata popunjeni su masom crvene boje koja simbolizira prolivenu krv ubijene djece i građana Sarajeva, a naziv "Sarajevske ruže" su dobile jer podsjećaju na ruže otrgnutih latica.

Otisci od granata u asfaltu su prvi put obilježeni u sarajevskim općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad poslije 1996. godine, a Ministarstvo za boračka pitanja KS je 2007. godine donijelo Odluku prema kojoj samo ona mjesta gdje je poginulo najmanje troje civila mogu biti obilježena na ovaj način.

#BiH