Članak

SIPA i Tužilaštvo se ne slažu oko broja uhapšenih: Dudaković osuđen prije nego što je saslušan

Hapšenje generala Dudakovića još jednom je pokazalo svu nefunkcionalnost i nekoordinisanost institucija države i podjele u društvu.

SARAJEVO, (Patria) - Bivši komandant 5. korpusa Armije RBiH general Atif Dudaković uhapšen je jutros rano u Bihaću, zbog optužbe za ratne zločine tokom rata u BiH.

Hapšenje generala Dudakovića još jednom je pokazalo svu nefunkcionalnost i nekoordinisanost institucija države i podjele u društvu.

Nakon hapšenja saopštenjima za javnost obratili su se Tužilaštvo BiH i SIPA, koja je u saradnji s MUP-om USK, izvršila hapšenje Dudakovića i drugih osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Tužilaštvo je u svom saopštenju objavilo da je uhapšeno ukupno 12 osoba, dok je SIPA objavila da je uhapšeno 13 osoba!? Takve oprečne izjave odmah su izazvale reakcije javnosti koja se s pravom pita koliko je ljudi uhapšeno 12 ili 13.

SIPA također kaže da je izvršila hapšenja i pretrese na 16 lokacija, a Tužilaštvo na 17.

Informaciju o hapšenju Dudakovića i drugih jutros je prva objavila televizija BN iz Bijeljine, koja je u javnosti dobro poznata kao televizija naklonjena SDS-u, odnosno Savezu za promjene. Direktor SIPA-e Perica Stanić na funkciju je izabran kao kandidat ovog političkog bloka, pa ne treba čuditi kako je ova televizija znala da će doći do hapšenja.

Dok je general Atif Dudaković bio na putu od Bihaća prema Sarajevu, gdje će u prostorijama SIPA-e biti saslušan, u Banja Luci je već donijeta presuda da se neupitno radi o ratnom zločincu.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra Republike Srpske za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica održao je konferenciju za novinare u Banja Luci na kojoj je čak i prije saslušanja donio presudu Dudakoviću za ratne zločine.

- Kao što sam rekao, Dudaković nije samo nalagodavac već je Dudaković i izvršilac. Predmet je još uvijek u fazi istrage. Predmet je toliko čvrst da ne postoji nijedna odbrana, nijedan advokat da mogu taj predmet da obore – poručio je Kojić.

Kojić je, dakle, izvršio veliki pritisak na pravosudne organe poručivši im kako će jedina ispravna presuda biti ona kakvu očekuju on i vlast u Republici Srpskoj. Za njih je Dudaković već sada ratni zločinac, a ako sud presudi drugačije nema sumnje da će sud biti proglašen političkim.

Iako iz Tužilaštva nema informacija koliko su trajale istraga i pripreme za hapšenje Dudakovića i drugih, Kojić je kazao da je sve trajalo dvije godine.

Postavlja se pitanje, da li to Kojić zna više od Tužilaštva? /H. LJ./

#BiH