Članak

Mnogobrojne reakcije: Uvjereni u oficirsku i patriotsku čast generala Dudakovića

Hapšenje generala Atifa Dudakovića i ostalih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH izazvalo je velike reakcije.

BiH, (Patria) - Hapšenje generala Atifa Dudakovića i ostalih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH izazvalo je velike reakcije.

Povodom lišavanja slobode bivšeg komandanta Armije RBiH Atifa Dudakovića, SBB saopćava da „svi koji su bili u redovima Armije RBiH, branili Bosnu i Hercegovinu i bili svaki dan rata pod udarima višestruke unutrašnje i vanjske agresije, znaju oslobodilački put Petog korpusa i historijske pobjede koje se i danas izučavaju na najpoznatijim vojnim akademijama širom svijeta“.

- Ponosni smo na taj put i uvjereni u oficirsku i patriotsku čast generala Dudakovića i drugih koji su danas lišeni slobode. Sigurni smo da će oni svoju nevinost lahko dokazati i da nije moguće nikakvo retroaktivno izjednačavanje žrtve i agresora – navode iz SBB-a.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira Petog korpusa Armije RBiH pokazuje da Tužilaštvo BiH "djeluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branilaca BiH i agresora na BiH".

- Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata - ističe SDA u saopćenju izdatom povodom današnjeg hapšenja Dudakovića.

Ta stranka podsjeća da je "Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima".

- Na drugoj strani, snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Zato se niti mogu, niti će se ikada moći izjednačiti po broju zločina branioci BiH s agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima.

Iz Nezavisnog bloka ističu da je Peti korpus Armije RBiH simbol otpora i hrabrosti, borbe u nadljudskim uslovima, a na njegovom čelu je bio general Atif Dudaković.

- Hapšenje Dudakovića i ostalih pripadnika nekadašnjeg Petog korpusa za sve Krajišnike, kao i za sve bosanskohercegovačke patriote predstavlja težak udarac. Historijske činjenice govore da je Dudaković bio prvi čovjek odbrane Krajine, te da je iz skoro bezizlazne situacije uspio poraziti i srušiti planove i Martića i Mladića i Legije i Fikreta Abdića i sa svojim narodom osloboditi veliki dio tadašnjeg okupiranog teritorija BiH – ističu iz NB.

"Hapšenje generala Atifa Dudakovića i zlatnih ljiljana, ljudi koji su na očigled cijelog svijeta i ovog naroda časno i pošteno branili ovu zemlju predstavlja šamar koji nam još jednom bestidno zadaju, ali nedvojbeno nas i osvješćuju", smatraju iz A-SDA BiH. 

Ističu da su "najčasniji patrioti Bosne i Hercegovine danas još jednom bolno povrijeđeni, a Krajišnici pogođeni u samo srce".

- Neka oni koji su inscenirali ova hapšenja ne misle da će nas ona zaplašiti niti da ćemo sada biti zaokupljeni samo njima. Udarac koji ste nam zadali sada zauzima prvo mjesto na listi naših zadataka ali svi naši ostali zacrtani ciljevi o stvaranju uređenije, naprednije i pravednije države BiH ostaju glavni cilj od kojeg nikada nećemo odustati. Naša odlučnost sada je još veća, a iskustva koja ste nam priuštili od vremena agresije na BiH do danas naučila su nas kako ćemo se boriti i kako ćemo pobijediti - poručili su iz A-SDA BiH.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine neprihvatljivim ocjenjuje način na koji su pravosudno-policijske agencije BiH izvele hapšenje generala Armije RBiH Atifa Dudakovića.

Radi se o čovjeku koji je uvijek bio dostupan, odazivao se pozivima pravosudnih i policijskih tijela BiH i koji je javno govorio da će im uvijek biti na raspolaganju.

Na ovaj način očigledno se želi dodvoriti određenim političkim centrima i snagama u BiH, ali i regiji, koji godinama vode kampanju kako bi izjednačili odgovornost Armije RBiH, sa vojskama čiji zločini su dokazani kao udruženi zločinački poduhvat pred međunarodnim, ali i sudovima u BiH.

Ratna strategija Petog Korpusa Armije BiH bila je isključivo odbrambenog karaktera i nije se zasnivala na pljačkanju, paljenju, silovanju i ubijanju nedužnih civila, niti na poticanju mržnje među narodima, o čemu svjedoči i multinacionalni sastav komande Petog Korpusa.

- Pozivamo SIPA-u, Tužilaštvo i Sud BiH da pokažu maksimalnu profesionalnost, te da jednom za sva vremena zaustave dostavljanje informacija o hapšenjima „podobnim“ medijima, jer se time stvara klima potpunog nepovjerenja u njihov rad. Pozivamo i sve građane BiH, koji poštuju žrtvu branilaca Republike BiH i generala Dudakovića, koji je jedan od simbola tog otpora, da ostanu mirni i ne dozvole da se ovaj događaj iskoristi za bilo kakve političke svrhe - poručuju iz SDP-a.

#BiH