Članak

Predsjednici Sjeverne i Južne Koreje potpisali deklaraciju o završetku rata nakon 65 godina

Deklaracijom su odlučili označiti kraj 65 godina dugog rata između dvije Koreje.

SEUL, (Patria) - Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in potpisali su u petak deklaraciju o ulaganju zajedničkih napora na kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, objavili su strani mediji, prenosi jutarnji list.

Deklaracijom su odlučili označiti kraj 65 godina dugog rata između dvije Koreje.

- Želim da ovo bude prilika za narode dvije Koreje za slobodno kretanje između dvije zemlje. Moramo preuzeti odgovornost za vlastitu historiju. Nema razloga da se međusobno borimo - mi smo jedna nacija - kazao je Kim na historijskom samitu obećavajući da neće ponoviti "nesretnu historiju".

Počelo je novo doba mira", rekao je Kim na kraju dana nabijenog simbolikom. "Nema razloga da ratujemo - jedna smo nacija. Isti smo narod, jedna krv. To se ne može razdvojiti, dodao je Kim.

Na kraju prvog summita u više od deset godina, dvije strane najavile su da će potpisati sporazum o uspostavi trajnog i čvrstog mira na poluotoku.

U deklaraciju je uvršteno obećanje o smanjenju vojnih potencijala u fazama, prekidu neprijateljskih djela i pretvaranju utvrđene granice u zonu mira, te okretanje multilateralnim razgovorima s drugim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država.

Dvojica vođa zagrlila su se nakon potpisivanja deklaracije poručivši da "na korejskom poluotoku neće više biti rata".

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon samita najavljuje se za jesen posjet južnokorejskog predsjednika Pjongjangu. Prema toj izjavi dvije zemlje organizirat će u avgustu spajanje porodica koje su razdvojene od završetka rata prije 65 godina.

- Južna i Sjeverna Koreja odlučile su nastaviti program spajanja razdvojenih porodica povodom Dana oslobođenja 15. avgusta - kada se obilježava japanska predaja, navodi se u izjavi.

Prije donošenja deklaracije dvojica čelnika vodila su ozbiljne i iskrene razgovore koji su trajali više od 90 minuta.

Zasad nije jasno kako će biti provedena denuklearizacija korejskog poluotoka, ali je obećanje vrlo važno uoči susreta Trumpa i Kim Jong-Una.

Naime američki predsjednik Donald Trump rekao je da će se sastati s sjevernokorejskim vođom samo ukoliko današnji susret bude plodan.

Vođe dvije Koreje sada će imati direktnu telefonsku liniju te će otvoriti predstavništva u obje zemlje. Također će prekinuti emitiranje propagandnih poruka na granici. Čelnici su se nakon svečanog potpisivanja zaputili na službenu večeru, zajedno s prvim damama.

Prije kraja samita predsjednici dvije Koreje zajedno su posadili bor star 65 godina na vojnoj liniji razgraničenja. Drvo koje datira iz vremena Korejskog rata bit će simbol mira i napretka.

Podsjetimo, Kim Jong-un postao je u petak prvi sjevernokorejski vođa koji je zakoračio na tlo Južne Koreje prešavši vojnu liniju razdvajanja koja dijeli poluotok od kraja Korejskog rata 1953., prenijeli su svjetski mediji.

Mjesto susreta - selo Panmundžom jedno je od rijetkih mjesta na granici bez bodljikave žice i minskih polja.

- Uzbuđen sam susretom na ovom historijskom mjestu i doista je lijepo što ste došli sve do linije razdvajanja kako biste me lično dočekali - kazao je Kim dok je prihvaćao Moonovu ispruženu ruku.

- Vaša je odluka da se to dogodi ovdje bila velika - odgovorio je Moon odjeven u tamno odijelo i svijetloplavu kravatu dok je pozivao Kima da stupi na tlo Južne Koreje.

#Svijet