Članak

Završeno ročište u slučaju Dudaković i drugi, odluka Suda o pritvoru u nedjelju

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su razlozi za prijedlog pritvora opisani u članu 132. tačka b) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dok

SARAJEVO, (Patria) - U Sudu BiH u 19:30 počelo je ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH da se Atifu Dudakoviću, komandantu Petog korpusa Armije RBiH i još 12 osoba odredi pritvor uhapšenih u akciji SIPA-e zbog navodnog ratnog zločina. Završeno je u 22:30 sati. Sud bi odluku trebao donijeti sutra do 18 sati, iako bi ona mogla biti poznata već oko podne. 

22:45

Na Sudu BiH završeno je ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za 13 lica koji se sumnjiče za navodni ratni zločin. Izlaganje Tužilaštva trajalo je skoro dva sata, a onda je uslijedio odgovor odbrana. Svi advokati koji zastupaju osumnjičene žalili se na iznimno kratak rok za pregled dostavljenog materijala. Na raspolaganju su imali tek nekoliko sati.

Također, advokati su zatražili puštanje na slobodu osumnjičenih jer je riječ o slučaju u kojem su osumnjičeni sarađivali i već godinama su dostupni bh. pravosuđu.

Advokat Atifa Dudakovića, Asim Crnalić istakao je da je njegov kijent narušenog zdravstvenog stanja te je zatražio medicinsko vještačenje. 

21:20

Skoro dva sata Tužilaštvo BiH je obrazlagalo prijedlog za određivanje pritvora, a nakon kratke pauze odbrane će dati svoj odgovor.

Tužiteljica Vedrana Mijović je kao posebne razloge za pritvor navela opasnost od utjecaja na svjedoke, naročito jer Tužilaštvo ima u vidu pozvati još svjedoka. Iznijela je i iskaze kojima, kako je navela, potkrjepljuje osnovanu sumnju da su uhapšeni počinili zločine. Postoji veliki broj iskaza zaštićenih svjedoka, bivših pripadnika 5. korpusa o navodnim ubistvima ratnih zarobljenika koje su počinili neki od uhapšenih, kao i da je Dudaković naređivao ubistva i znao za njih i to ne samo zarobljenika nego i civila. 

Tužiteljica Mijović je navela da su još u fazi istrage, te da se uhapšeni sumnjiče za ratni zločin protiv čovječnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Advokati odbrane su naveli da su imali vlo kratak rok da se upoznaju sa obimnim materijalom koji im je dostavljen danas.

18:30

Advokat koji zastupa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića Asim Crnalić nije želio davao izjave novinarima prilikom dolaska na Sud.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su razlozi za prijedlog pritvora opisani u članu 132. tačka b) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

#BiH