Članak

Sindikati u BiH između povjerenja i ogorčenja radnika

Ekonomski analitičar Damir Miljević rekao je kako je kupovna moć BiH najlošija u regiji, te da je značaj trgovine i usluga u našoj zemlji podcijenjen. Dodao je kako je položaj radnika izuzetno loš, uz

SARAJEVO, (Patria) - U organizacij Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH u Sarajevu je počela konferencija o temi “Sindikati u BiH između povjerenja i ogorčenja radnika”.

Cilj konferencije je da kroz razne aktivnosti Sindikat zauzme ulogu koja mu pripada, rekla je na početku  Konferencije Mersiha Beširović predsjednica  Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Sindikat je na današnjoj konferenciji  okupio veliki broj svojih predstavnika iz cijele BiH, kako bi razgovarali o povjerenuju radnika u Sindikat , o katastrofalnim greškama koje pravi, a kojima se dodatno udaljava od radnika i ostavlja ih same na, kako je rečeno, vjetrometini neoliberalnog kapitalizma i svih anomalija koje tržište rada nosi sa sobom.

Profesorica Alisa Mujkić rekla je da, prema istraživanjima, 59% ispitanika ankete smatra da je Sindikad pod uticajem stranaka.

Ekonomski analitičar Damir Miljević rekao je kako je kupovna moć BiH najlošija u regiji, te da je značaj trgovine i usluga u našoj zemlji podcijenjen. Dodao je kako je položaj radnika izuzetno loš, uz niske plate i nerijetko rad na crno ili sivo.

Također, dodao je kako Sindikat treba izdići na viši nivo jer je spona sa poslodavcima a i sa državom.

#BiH