Članak

U Bonu počinje velika konferencija o provedbi Pariškog klimatskog sporazuma

Stručnjaci ukazuju na to da samo jedan stepen trajnog zatopljenje može prouzrokovati nestanak vrsta i uzrokovati prirodne katastrofe poput suša i poplava

BON, (Patria) - U Bonu danas počinje konferencija na kojoj bi trebali biti konkretizirani prijedlozi za implementaciju Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015.

Do 10. maja zastupnici 190 zemalja trebali bi na konferenciji u Bonu, tzv. Intersession, pripremiti i sakupiti sve dosad postignute sporazume po kojima bi na sljedećoj velikoj klimatskoj konferenciji, krajem godine na Conference of Parties u Katovicama u Poljskoj, bio načinjen plan implementacije mjera kojima bi se ostvarili ciljevi iz Pariškog klimatskog sporazuma koji se tiču trajnog smanjenja emisija CO2 i zaustavljanja zagrijavanja Zemlje.

Pariški klimatski sporazum bi trebao stupiti na snagu 2020.

Prema mišljenjima stručnjaka, učesnici dosadašnjih COP konferencija, od kojih je posljednja u novembru bila održana u Bonnu, kaskaju u pripremi plana za ostvarivanje Pariškog sporazuma.

- Nije tajna da se pripreme odvijaju sa zastojima - rekao je Alden Meyer, pri Savezu zabrinutih naučnika, nevladine organizacije iz Vašingtona.

Stručnjaci ukazuju na to da samo jedan stepen trajnog zatopljenje može prouzrokovati nestanak vrsta i uzrokovati prirodne katastrofe poput suša i poplava

- Obim i brzina mjera protiv klimatskih promjena moraju se dramatično povećati - stoji u izvještaju Ujedinjenih naroda s posljednje konferencije u Bonu.

Borba protiv zatopljenja je doživjela udarac nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio da će SAD istupiti iz Pariškog sporazuma.

#Svijet