Članak

'Velika nagrada u sumnjive ruke'

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić u petak je sudjelovao na konferenciji u Međugorju u organizaciji Atlantskog vijeća BiH, pod pokroviteljstvom Odjela za javnu diplomaciju NATO-a u Bruxellesu.

Piše Armin Aljović

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić u petak je sudjelovao na konferenciji u Međugorju u organizaciji Atlantskog vijeća BiH, pod pokroviteljstvom Odjela za javnu diplomaciju NATO-a u Bruxellesu. Teme konferencije bile su: put BiH u EU i NATO, terorizam i radikalne grupe, migrantska kriza, opća sigurnost i dr.

„Predsjednica Atlantskog vijeća BiH, profesorica Dijana Gupta, Galiću je uručila priznanje za doprinos u oblasti sigurnosti, čuvanja granica BiH i programa koji su realizirani pod njegovom nadležnošću“, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Nema sumnje da je Atlantsko vijeće vrlo utjecajna nevladina organizacija sa sjedištem u Vašingtonu, sa svojim ogrankom i u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama regiona. Vijeće promovira ulazak Bosne i Hercegovine u NATO savez, što je nulti prioritet za zemlju. S druge strane, dobitnik priznanja te nevladine organizacije direktor GP BiH Zoran Galić opterećen je nizom kontroverzi, pa je i nagrada Vijeća za mnoge dočekana kao iznenađenje.

Profesorica Gupta je za agenciju Patria to objasnila ovako: Vijeće se ne bavi procjenom unutrašnjeg stanja pojedinih institucija. Vijeću je važno da prati i podupire one institucije koje su važne u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine NATO savezu.

„U Graničnoj policija BiH rade mladi momci, i oni daju konkretan doprinos stabilizaciji naše zemlje“, rekla je Gupta.

Galiću je ovo drugi mandat na čelu Granične policije BiH. Reizbor na tu pozicije početkom godine urađen je pod nejasnim okolnostima. U finišu konkursne procedure pojavio se kao jedini kandidat zainteresiran za tu poziciju. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izbjegao je Vijeću ministara predložiti ime Galića za novi mandat u GP, pa je taj posao obavio Nezavisni odbor Parlamenta Bosne i Hercegovine, nakon što je imenovanje sedmicama odgađana pred Državnom vladom. Ministar Mektić nikada nije želio objasniti zbog čega nije ispoštovao proceduru i Galićevo ime on predložio Vijeću ministara, već je taj posao prepustio drugom državnom tijelu. I raniji Galićev mandat na poziciji direktora GP obilježen je kontroverzama. Mediji su pisali o namještenim konkursima za prijem kadeta. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek istražuje slučaj nestanka municije i snajpera, kao i neke druge vrijedne policijske opreme iz skladišta Granične policije. Zoran Galić je proceduru utvrđivanja krivca za taj skandal pokrenu tek nakon pritiska medija i javnosti početkom 2018. Državna zastupnica u Parlamentu BiH Hanka Vajzović upozorila je da se radi o vrlo ozbiljim propustima u GP, jer je nestalo oružje i oprema koja može biti zloupotrebljena i protiv građana Bosne i Hercegovine. Taj slučaj još nije zatvoren u Državnom tužilaštvu.

Direktor Granične policije Zoran Galić slovi za čovjeka iza kojeg stoji HDZ BiH. Upravo zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović u maju ove godine iznosi zastrašujuće podatke o poroznosti bh. granice. On novinarima u Sarajevu izjavljuje kako misli da BiH nije spremno dočekala dolazak većeg broja migranata. „Ovo na sve sliči, osim na jedan organizirani pristup rješavanju tog problema. Dakle, mi ne znamo ovog trenutka, bar ja ne znam, tko su ti ljudi, kako dolaze, kako ulaze u zemlju, dakle kako se čuvaju granice, gdje se smještaju, šta je plan s njima, kako to utječe na sigurnosnu situaciju u BiH...“.

Mostarski Dnevni list objavio je u decembru prošle godine da je Galić policajac od najvećeg povjerenja šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića. Nepuna 24 sata nakon što je Galiću uručeno priznanje Altantskog vijeća na ceremoniji u Međugorju, iz Američke Ambasade u Sarajevu i OHR-a Dragana Čovića i HDZ okarakterisali su kao glavne krivce za daljnje širenje kriminala u BiH, uz SNSD i Milorada Dodika, jer nisu podržali izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji bh. pravosuđu u ruke daju bolje mehanizme za borbu protiv kriminala i korupcije u zemlji.


BOUT THE AUTHOR    [email protected]

Armin Aljović je novinar i urednik na websajtu novinske agencije Patria. Novinarstvom se bavi do 2005. godina.

#BiH