Članak

Tufekčić: Usaglašen Zakon o demobilisanim borcima FBiH

Zajednička komisija Federalnog parlamenta za usaglašavanje različito usvojenih tekstova usaglasila je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

(Patria) - Zajednička komisija Federalnog parlamenta za usaglašavanje različito usvojenih tekstova usaglasila je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, potvrdilo je novinarima u Sarajevu više članova Komisije. Taj prijedlog zakona još jednom treba biti potvrđen u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH, javlja agencija Patria.

Prošle sedmice Dom naroda FBiH usvojio je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u različitom tekstu od onog koji je ranije usvojen u Zastupničkom domu. Komisija je imala zadatak da usaglasi ova dva teksta Zakona.

Obraćajući se novinarima dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić rekao je da je zadovoljan postignutim. Nije mogao reći kada će se Zakon naći ponovo na sjednicama Predstavničkog i Doma naroda Parlametna FBiH, ali je rekao da ne treba žuriti sa odlukama, obzirom da će Zakon svakako biti u primjeni od 1. januara 2019. godine.

Zastupnik u Parlamentu FBiH i jedan od predlagača amandmana Mahir Mešalić (DF) rekao je da je sudbina Zakona još uvijek neizvjesna, upravo iz razloga što nije definiran rok održavanja sjednica na kojima će Zakon i definitivno biti potvrđen.

Delegat Ivo Tadić iz HDZ-a poručio je da se boji da će ovaj zakon biti neprovodiv, iako je Komisija postigla dogovor oko teksta zakona.

Predstavnik boraca Drago Grbavac, koji je prisustvovao sjednici Komisije, kazao je da borci mogu biti zadovoljni tekstom zakona o demobilisanim borcima.

Stotine bivših pripadnika Armije RBiH i HVO-a traže borački zakon, koji, između ostalog, treba tretirati tri ključne stvari, a to je novčana naknada za demobilisane borce koji nemaju zaposlenje ili penziju, ukidanje finansiranja iz budžeta nešto više od 1.600 boračkih udruženja u FBiH, kao i javnu objavu spiska/registra onih koji primaju bilo kakvu naknadu na ime boračkih naknada. Federacija godišnje izdvaja oko 570 miliona KM za boračku populaciju. Demobilisani borci smatraju da većina novca ode u ruke onih koji nisu bili učesnici rata, te da je veliki broj pravih boraca koji danas nemaju nikakvu pomoć od države.

 

#BiH